Stát zvažuje zvýšit podíl aukcí dřeva z Lesů ČR i počet jednotek

Dřevo

Dřevo Zdroj: Profimedia

Menší dřevozpracující firmy by se v budoucnu mohly zase o něco snáze dostat ke dřevu těženému v Lesích ČR (LČR). Stát totiž zvažuje, že by se u nadcházejícího pětiletého tendru LČR na léta 2014 až 2018 na pěstební a těžební práce zvýšil podíl dřeva, které by se mělo prodávat prostřednictvím aukcí, na 25 procent.

Koncepce rezortu zemědělství pro hospodaření Lesů ČR, takzvaná Dřevěná kniha, nyní počítá s tím, že vítězové tendrů na každé územní jednotce mají povinnost prodat na komoditní burze či v elektronické aukci pětinu vytěženého dřeva.

Zároveň stát zvažuje zvýšit počet územních jednotek, na nichž se bude nový tendr vyhlašovat, z 25 na 30. To by mělo vést ke snížení celkové ceny na jednotlivé území tak, že by se o zakázku mohly rovněž ucházet menší firmy.

„Změny mají za cíl podpořit dosažitelnost těchto zakázek respektive aukcí i menším regionálním firmám,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Se změnami souhlasí i Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS). „Podmínkou je vyhlašování v takových objemech a za takových finančních podmínek, aby regionální firmy mohly fakticky dříví nakupovat,“ řekl prezident KLDS František Dejnožka. Zásadní je i stanovení jasných podmínek při výběru porostů určených k aukcím nastojato, aby nedocházelo k poškození vítěze zakázky.

Jiné organizace by ale podíl aukcí zvýšily ještě více. Například Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů již dříve uvedla, že nejvhodnější by byl podíl až padesát procent.

Také vyšší počet územních jednotek je podle konfederace a Dejnožky rovněž dobrý nápad, byť zvýšení je stále ještě nedostatečné. „Příležitost účasti v soutěži mají mít společnosti všech velikostí, což souvisí opět s nastavením celého souhrnu podmínek veřejné zakázky, které mohou například malé společnosti předem vylučovat,“ podotkl.