Strojírenská firma Gearworks ze skupiny Witkowitz míří do insolvence

Gearworks vyrábí a opravuje převodovky a ozubená kola pro průmysl

Gearworks vyrábí a opravuje převodovky a ozubená kola pro průmysl Zdroj: Gearworks

Ostravský výrobce převodovek a ozubených kol Gearworks na sebe podal insolvenční návrh. Firma v něm uvádí, že nezvládá plnit své závazky vůči věřitelům ani pokrývat náklady na provoz závodu, upozornil server Seznam Zprávy.

Společnost, která má více než 200 věřitelů, doplatila na své zaměření na ruský a ukrajinský trh. Gearworks dodával například do oceláren Azovstal v Mariupolu, které byly zničeny během jarního dobývání města ruskými jednotkami.

„Nepříznivá finanční situace u insolvenčního navrhovatele nastala na základě kumulace několika nepříznivých faktorů, které se začaly projevovat na jaře 2022,“ píše se v insolvenčním návrhu. Potíže firmy prohloubily i nedostatek materiálů a jejich zdražování v důsledku pandemie koronaviru či rostoucí ceny energií.

Platby za energie byly podle insolvenčního návrhu v létě 2022 třikrát až pětkrát vyšší než na začátku roku. Firma kvůli tomu omezila výrobu. Kvůli finančním potížím také nezvládala plnit některé závazky vůči veřejným orgánům. S ostravskou okresní správou sociálního zabezpečení a dvěma zdravotními pojišťovnami si v listopadu dojednala splátkový kalendář. Nyní už nezvládá ani jeho dodržování.

Gearworks uvádí, že během letošního a příštího roku původně očekávala realizaci významných zakázek na ruském trhu. Všechny až na jednu ale byly po ruské invazi na Ukrajinu zrušené, přičemž ani poslední kontrakt se dosud neuskutečnil. Někteří zákazníci také firmě nezaplatili za dodané výrobky.

Ostravská firma si už bankrotem jednou prošla. V roce 2016, kdy byla pod názvem Vítkovice Gearworks součástí holdingu miliardáře Jan Světlíka, skončila spolu s dalšími částmi skupiny v úpadku. Novými majiteli se staly společnosti Alexeje Beljajeva a Martina Ulčáka. Nyní je Gearworks součástí holdingu Witkowitz.