Světoznáme studio Pininfarina koupí indická Mahindra

Ferrari P4/5, za jehož vzhledem stojí společnost Pininfarina

Ferrari P4/5, za jehož vzhledem stojí společnost Pininfarina Zdroj: Lennart Coopmans via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0 BE)

Indická průmyslová skupina Mahindra koupí většinový podíl v italské designérské firmě Pininfarina, která proslula návrhy vozů Ferrari, Alfa Romeo nebo Maserati. Mahindra dá za 76,1 procenta italské firmy zhruba 33 milionů eur (902 milionů korun), plyne z dnešního sdělení indické společnosti.

Akcie Pininfariny koupí společný podnik technologické divize Tech Mahindra a automobilky Mahindra & Mahindra, který poté předloží majitelům veřejně obchodovaných akcií nabídku na odkoupení zbytku. Mahindra pak prostřednictvím úpisu akcií vloží do italské firmy 20 milionů eur a jejím věřitelům se zaručí za úvěry do výše 114,5 milionu eur.

Pininfarina už spolupracovala s Mahindrou na vývoji sportovně-užitkového vozu a na některých dalších projektech. V roce 2013 najala indická společnost bývalého návrháře Pininfariny Huberta Tassina.

Návrhářské studio mělo ke konci září čistý dluh 47,4 milionu eur. Firma je dlouhá léta ztrátová, zčásti proto, že řada velkých automobilek si v poslední době vypracovává designy sama.

Pinifarina byla založena v roce 1930. Navrhla téměř všechny modely sportovních vozů Ferrari od počátku 50. let minulého století. Věnuje se však designu i v jiných oblastech, navrhla třeba bytové domy, prodejní automaty nebo zubní kartáčky.

V Česku je známá také tím, že navrhla design třetinkových skleněných lahví minerálních vod Mattoni a Aquila. Brněnský výrobce traktorů Zetor minulý měsíc představil nové modely traktorů od Pininfariny.