Tatra dodá české armádě dalších 80 vozů za víc než miliardu

Tatra Force jako hákový nakaldač

Tatra Force jako hákový nakaldač Zdroj: auto.cz

Tatra Force jako hákový nakaldač
Ještě letos dodá automobilka armádě 200 valníků Tatra Force 6x6
Tatra Force 8x8.1R
Tatra Force 8x8.1R
Tatra Force 8x8.1R
10
Fotogalerie

Ministerstvo obrany uzavřelo s kopřivnickou automobilkou Tatra Trucks smlouvu na dodávku 80 těžkých nákladních vozů Tatra Force s hákovými nakladači. Zakázka má hodnotu více než 1,2 miliardy korun bez DPH a navazuje na kontrakt na nákup 209 valníků Tatra za více než 1,9 miliardy korun z minulého týdne.

Tatra vyrobí pro českou armádu 80 těžkých nákladních terénních automobilů Tatra Force v provedení 8x8 s jednoramennými hákovými nakladači pro přepravu typizovaných kontejnerů a plošin. Vozy dodá v letech 2023 a 2024.

„Ministerstvo obrany objednalo vozy prostřednictvím urgentního způsobu zadání, který je podle zákona o veřejných zakázkách využitelný v případě válečných krizí a podobných mimořádných situací. Již loni Tatra Trucks české armádě dodala tři desítky vozidel stejného provedení,“ uvedl mluvčí Tatry Trucks Andrej Čírtek.

Generální ředitel Tatry Trucks Pavel Lazar uvedl, že nejnovější kontrakty potvrzují, že česká armáda je pro automobilku jedním z hlavních a referenčních zákazníků. „Bez nadsázky se dá říci, že automobily Tatra jsou symbolem Armády ČR. Tvoří totiž více než 90 procent jejích logistických kapacit, které je potřeba v průběhu let obměňovat a doplňovat,“ uvedl Lazar.

Ještě letos dodá automobilka armádě 200 valníků Tatra Force 6x6. Zbylých devět vozů jí odevzdá příští rok, kdy dodá i prvních 30 vozů Tatra Force 8x8 s hákovými nakladači. Zbylých 50 automobilů armáda obdrží v roce 2024.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Loni prodala 1277 vozů, což bylo o 91 automobilů více než v roce 2020. V roce 2020 podnik vytvořil tržby 5,5 miliardy korun a provozní zisk před odpisy EBITDA 509 milionů korun, čistý zisk činil téměř 141 milionů korun. Tatra Trucks patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.