TEPCO kvůli Fukušimě ve čtvrtletí prodělala 125 miliard korun

Fukušima

Fukušima

Japonská energetická společnost Tokyo Electric Power (TEPCO) v prvním finančním čtvrtletí prodělala 7,4 miliardy dolarů (zhruba 125 miliard korun) kvůli nákladům souvisejícím s havárií její jaderné elektrárny Fukušima. Oznámila to dnes firma.

Ztráta tak prudce stoupla ve srovnání se stejným loňským obdobím, kdy společnost prodělala v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun. Tržby podniku ve čtvrtletí končícím v červnu meziročně klesly o sedm procent, napsala agentura Reuters.

Firma si ve čtvrtletí vytvořila rozsáhlé rezervy na kompenzaci obětí havárie elektrárny Fukušima, mezi které patří zhruba 80 tisíc lidí evakuovaných z okolních oblastí. Peníze chce obětem začít vyplácet v říjnu, konečné náklady na kompenzace však zatím nezná, protože z poškozených reaktorů stále uniká radiace.

Havárie elektrárny Fukušima je důsledkem březnového zemětřesení a vlny cunami. Firma TEPCO se v důsledku havárie dostala na pokraj bankrotu. Za uplynulý finanční rok, jenž skončil v březnu, vykázala kvůli havárii rekordní ztrátu 1,25 bilionu jenů (zhruba 275 miliard korun).