Teplárny v Česku zdražovaly, ale mírně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Na tři čtvrtě milionu domácností připojených na soustavy centrálního zásobování teplem, tedy ústřední topení, letos zaplatí za teplo více než loni. Nejčastěji se nárůst bude pohybovat do tří procent.

Pro čtvrt milionu domácností se cena tepla nezmění a přes 200 tisíc odběratelů bude mít teplo levnější. Vyplynulo to z údajů průzkumu Teplárenského sdružení ČR.

Ceny tepla zvedly především teplárny, které topí hnědým uhlím. Vyšší růst se týká tepláren, které účtují nejnižší ceny. Teplo z hnědého uhlí přesto zůstává o zhruba sedmdesát korun na gigajoule levnější než z plynových zdrojů. O více než tři procenta vzrostly ceny tepla v Pardubicích a Hradci Králové, napojených na hnědouhelnou elektrárnu Opatovice, nebo ve Strakonicích.

Levnější teplo mají domácnosti napojené na plynové teplárny. Pomohl tomu pokles cen zemního plynu. Nezdražují ani teplárny používající černé uhlí či biomasu. Levnější teplo než loni proto mají v Jablonci nad Nisou, Ostravě či Havířově.

Na centrální zásobování teplem je napojeno 1,5 milionu bytů. Cena tepla od roku 2007 v průměru vzrostla o více než čtvrtinu.