Těžaři houfně opouštějí sever Iráku, jejich akcie prudce padají

Ropná pole (ilustrační foto)

Ropná pole (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Nick Taylor via Flickr

Západní ropné společnosti urychlují evakuaci svých zaměstnanců z iráckého Kurdistánu. Zatímco USA zahájily letecké údery proti islámským radikálům, Velká Británie vyzvala své občany, aby oblast opustili.

Seznam firem omezujících své aktivity se rozrůstá. Britská společnost Afren a kanadská Oryx oznámily, že ukončují těžbu v oblastech nejblíže bojům. Genel, vedený bývalým šéfem BP Tonym Haywardem, který patří mezi největší těžaře v Kurdistánu, z oblasti stahuje všechny „postradatelné“ pracovníky, objem produkce dosahující 230 tisíc barelů za den ale hodlá zachovat. Už dříve stáhli část zaměstnanců američtí Chevron a Exxon Mobil.

Celková těžba ropy v Kurdistánu v červnu podle Mezinárodní energetické agentury dosáhla 360 tisíc barelů denně. Přibližně třetinu Kurdové vyvezli, přestože Bagdád se prodeji kurdské ropy do zahraničí bez toho, aby v něm hrál roli prostředníka, brání.

Spojené státy v pátek podnikly první letecké útoky na pozice islámských radikálů, kteří ostřelují kurdskou metropoli Irbíl. Analytici z Eurasia Group sice soudí, že to Kurdům pomůže ubránit větší města, energetická infrastruktura ale zůstane ohrožená. Většina ropných polí se totiž nachází na západě Kurdistánu, blízko oblastí ovládaných ISIL.

Akcie Genelu v posledních pěti letechAkcie Genelu v posledních pěti letechAkcie Genelu v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Poté, co se autonomní region, dosud oceňovaný pro svou bezpečnost, dostal pod tlak islámských radikálů, si řada investorů už není tak jistá, že se boje mezi jednotkami ISIL a iráckou vládou Kurdistánu vyhnou. Akcie některých těžebních společnosti během uplynulého týdne ztratily skoro čtvrtinu své hodnoty.

Například akcie Genelu za poslední týden přišly o pětinu hodnoty. Gulf Keystone Petroleum, další z britských těžařů zaměřených na Kurdistán, ztratil na burze dokonce 24 procent. Londýn v pátek vyzval své občany, aby odcestovali z Irbílu a dalších oblastí iráckého Kurdistánu blízko bojů. Bezpečnostní situace se totiž může „rychle zvrtnout“.