Topolánek se sešel s šéfem Evropské komise Junckerem

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: E15 Eduard Erben

Český expremiér Mirek Topolánek se i jako soukromá osoba dokáže dostat do nejvyšších pater politiky. Dnes se totiž na oficiální schůzce sešel s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

O čem Topolánek s Junckerem hovořil, není známo. Tématem mohl být ale projekt plynovodu Eastring, který by umožnil z německého trhu zásobovat Balkán. Topolánek je totiž manažerem monopolního slovenského přepravce plynu Eustream, který patří Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského a finanční skupiny J&T.

Topolánek do Eustreamu přišel loni v prosinci, na starost má rozvoj vztahů s veřejností. „Mirek Topolánek má možnost komunikovat v Bruselu a s představiteli států,“ uvedl tehdy Daniel Častvaj, ředitel marketingu a komunikace EPH.

Topolánek v rámci EPH vystřídal řadu různých postů. Loni skončil v německé hnědouhelné a elektrárenské společnosti Mibrag, nepůsobí také již v slovenské firmě Nafta, která spravuje zásobníky plynu na Slovensku. Aktuálně je expremiér vedle pozice v Eustreamu také předsedou dozorčí rady Elektráren Opatovice a předsedá Teplárenskému sdružení ČR.

Letos Topolánek v investiční společnosti European Capital Partners Investments (ECPI).