Toshiba se zotavuje, po účetním skandálu hlásí návrat k zisku

Toshiba

Toshiba Zdroj: CC BY SA 2.0: FuFu Wolf via Flickr

Japonský průmyslový konglomerát Toshiba se po roce a půl ztrát vrátil v prvním čtvrtletí svého finančního roku do kladných čísel. Dnešní údaje naznačily, že podnik se zotavuje z loňského rozsáhlého účetního skandálu.

Skupina, která vyrábí spotřební elektroniku i jaderné reaktory, vytvořila od dubna do června provozní zisk 20,2 miliardy jenů (4,8 miliardy korun).

O rok dříve Toshiba utrpěla ztrátu 6,5 miliardy jenů a za celý rok do konce března prodělala kvůli účetnímu skandálu 709 miliard jenů. Společnost dnes ponechala odhad zisku na celý tento rok na dosavadní úrovni 120 miliard jenů, uvedla firma podle agentury Reuters.

Toshiba loni přiznala rozsáhlé nesrovnalosti v účetnictví a nadhodnocení zisků od roku 2008/2009 o celkem 155 miliard jenů. Účetní skandál byl v Japonsku největší od účetních manipulací firmy Olympus z roku 2011.

Skandál přiměl Toshibu k restrukturalizaci, rozsáhlým odpisům v americké jaderné divizi Westinghouse a k odprodeji majetku. Firma také oznámila, že zruší asi 14 tisíc pracovních míst.