Třinecké železárny vloni zvýšily zisk o 300 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Největší česká hutní firma Třinecké železárny dosáhla loni zisku 1,082 miliardy korun, o 289 milionů korun více než v roce 2012. Firma vyrobila 2553 kilotun oceli, což je o 60 kilotun více než v předchozím roce a nejvíce od roku 2009. Úspěch přichází po změně vlastnických struktur.

Tržby podniku mírně klesly, přibližně o 100 milionů na 37 miliard korun. Na celkové produkci oceli v České republice se Třinecké železárny (TŽ) loni podílely polovinou. „I přes komplikované podnikatelské podmínky českého průmyslu jsme téměř naplno využili své výrobní kapacity. Každá druhá tuna české oceli byla vyrobena v Třinci. Na druhé straně ve srovnání s rokem 2012 klesla průměrná prodejní cena našich výrobků, což se i přes meziroční zvýšení výroby válcovaného materiálu promítlo do mírného poklesu tržeb,“ uvedl předseda dozorčí rady TŽ Tomáš Chrenek.

Firma loni změnila vlastnickou strukturu. Po vykoupení akcií minoritních akcionářů je od 22. září jejím jediným akcionářem mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka. Jurásková uvedla, že konsolidovaný výsledek hospodaření za celou skupinu Třinecké železárny - Moravia Steel dosáhl v loňském roce 1,376 miliardy korun. O rok dříve to bylo 1,055 miliardy korun.

Mluvčí uvedla, že na pozitivní výsledky měla vliv pomalu se zlepšující ekonomická situace v Evropě, zejména ve druhé polovině loňského roku. Růst průmyslové produkce lze podle prognóz očekávat i letos

Tomáš ChrenekTomáš Chrenek | Euro - Jan Rasch

Tomáš Chrenek

Generální ředitel TŽ Jan Czudek uvedl, že pozici českých výrobců oceli dlouhodobě ztěžuje přísná ekologická legislativa i vysoké ceny energie, které jsou pro zachování konkurenceschopnosti klíčové, neboť se přímo promítají do tvorby cen. „Vzhledem k tomu, že jsou ještě zdeformovány enormními poplatky za obnovitelné zdroje, je podnikání v tomto energeticky náročném sektoru v České republice velmi komplikované,“ uvedl Czudek. Místopředseda dozorčí rady Ján Moder uvedl, že firma letos investuje 3,8 miliardy korun, nejvíce v historii. „Větší část investic směřuje do ekologických staveb, které pomohou snížit objem prachu o více než třetinu a jsou z větší části dotovány,“ uvedl Moder.

Chtějí ještě zvýšit výrobu

V loňském roce bylo největší investicí společnosti spuštění technologie foukání prachového uhlí do vysokých pecí za 700 milionů korun. „V letošním roce se chystá spuštění dvou velkých investic v obdobné výši, a to výstavba nové loupací a zušlechťovací linky a modernizace kontidrátové trati, která firmu v sortimentu válcovaného drátu posouvá do světové špičky,“ uvedla Jurásková.

Třinecké železárny zaměstnávají 6100 lidí. Jejich průměrná mzda včetně mimořádných odměn loni činila 27 750 korun. Nejprodávanějšími výrobky firmy jsou válcovaný drát a tyčová ocel. Jediným akcionářem je mateřská společnost Moravia Steel.