Tržby Meopty-optika byly loni kolem dvou miliard korun

Meopta-optika

Meopta-optika Zdroj: meoptasportsoptics.com

Tržby přerovské společnosti Meopta-optika se loni pohybovaly stejně jako o rok dříve kolem dvou miliard korun. Firma byla opět v zisku, který byl v řádu desítek milionů korun.

„Rozdíly jsou ve struktuře našich produktů. Máme velkou výhodu v tom, že dodáváme výrobky v různých komoditách,“ uvedl na veletrhu Idet v Brně generální ředitel Meopty Vítězslav Moťka. Meopta vyrábí sportovní optiku, dodává do vojenského průmyslu, zbytek tvoří asi 70 procent. Jde o polovodiče, digitální projekce a medicínskou techniku. „V momentě, kdy na trhu dojde k výpadku v některé z oblastí, jsme schopni výpadek vykrýt v oblasti jiné,“ uvedl Moťka.

Podle něj se neustále zvyšuje prodej sportovní optiky. Loni v tomto segmentu Meopta-optika utržila rekordních více než 400 milionů korun. Vzrostl hlavně prodej puškohledů a Meopta si dobře vedla i na poli speciálních dalekohledů určených pro sportovní střelbu či pozorování přírody.

V oblasti vojenské techniky se Meopta podílí na výrobě útočné pušky pro českou armádu. Dalšími jsou kulomet minimi, firma se chce účastnit i tendru na přesnou pušku pro českou armádu. „To, že umístíme naše výrobky v české armádě, je nutná reference pro to, abychom uspěli na zahraničních trzích,“ uvedl Moťka. Obrat v oblasti vojenské techniky tvoří asi deset procent obratu společnosti.

Poslední tři roky v zisku

Firma je tři roky po sobě v zisku, rostou jí aktuálně investice, které jsou ročně kolem 150 milionů korun. Zhruba 80 až 90 procent sportovní optiky Meopta exportuje, především do Spojených států a západní Evropy, Izraele nebo Švýcarska.

Majitelem firmy je Čechoameričan Paul Rausnitz. Podle něj firma letos poroste o 15 až 20 procent, což by se mělo opakovat i v dalších letech.

Meopta patří mezi významné tuzemské výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.