Ukrajina zaplatila plyn. Peníze pokryjí dodávky pouze na den, tvrdí Gazprom

Sídlo Gazpromu v Moskvě

Sídlo Gazpromu v Moskvě Zdroj: Ghirla via Wikimedia Commons (GNU Free)

Ruská plynárenská společnost Gazprom obdržela od Ukrajiny 15 milionů dolarů (necelých 370 milionů korun) jako předplatné na další dodávky plynu. Firma upozornila, že peníze pokryjí dodávky pouze na jeden den. Podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka by se tak dodávky ruského plynu na Ukrajinu mohly v úterý zastavit.

Podle čtvrtečních informací Gazpromu měla Ukrajina předplacený plyn z Ruska jen do konce tohoto týdne. Ruský prezident Vladimir Putin již ve středu prohlásil, že pokud Rusko neobdrží další peníze, zastaví dodávky plynu na Ukrajinu. Varoval přitom, že takovýto krok by mohl znamenat riziko pro tranzit suroviny do Evropy.

Novak uvedl, že Rusko bude v případě zastavení dodávek na Ukrajinu nadále posílat plyn do Evropy, nemůže však zaručit, že Ukrajina nebude tento plyn nezákonně odčerpávat pro vlastní potřebu. „Vzhledem k tomu, že ukrajinská strana nedisponuje dostatečným objemem plynu k zajištění svých potřeb, existuje riziko, že bude brát plyn z exportních plynovodů,“ prohlásil.

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz tento týden obvinila Gazprom, že jí dvakrát dodal méně než polovinu denního množství plynu, které měla předplacené. Firma dodala, že nemůže uskutečnit platbu předem, dokud nedostane od Gazpromu garance, že dodrží dohodu o zimních dodávkách. Gazprom následně oznámil, že dodal veškerý dojednaný plyn, pouze část ho šla přímo do povstaleckých oblastí, kam Kyjev minulý týden dodávky plynu přerušil.

Rusko bude jednat v Bruselu

Gazprom loni v létě zastavil dodávky zemního plynu na Ukrajinu kvůli vysokým nedoplatkům Naftogazu. Na konci října se pak obě stany za evropského zprostředkování dohodly na zimních dodávkách. Dohoda, která je platná do konce března, Ukrajině ukládá platit předem. Obě strany se nyní chystají, že budou vyjednávat o nových podmínkách, které nahradí stávající dohodu.

Rusko dnes potvrdilo účast v jednáních o dodávkách zemního plynu pro Ukrajinu, která svolala Evropská unie na příští pondělí do Bruselu. Gazprom ve čtvrtek naznačil, že je ochoten dohodnout se s Kyjevem na kompromisu.

Šéf Naftogazu Andrij Kobolev dnes uvedl, že Ukrajina by v březnu ráda nakoupila více plynu v Evropě, aby snížila svou závislost na dodávkách z Ruska. Dodal, že Naftogaz si hodlá před začátkem příští topné sezony vytvořit zásoby v objemu minimálně 17 miliard krychlových metrů plynu.