Slovensko je připraveno na zastavení dodávek plynu z Ruska

Technik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Kakalejčík při kontrole v regulační stanici v Košicích

Technik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Kakalejčík při kontrole v regulační stanici v Košicích Zdroj: CTK

Slovensko je podle tamního ministra hospodářství Pavola Pavlise a šéfů plynárenských firem SPP a Eustream připraveno na případné zastavení dodávek zemního plynu kvůli sporům Ruska a Ukrajiny o platby za surovinu. Země pod Tatrami také nadále dostává z Ruska oproti objednanému množství výrazně méně suroviny.

„Plyn pro obyvatele, školy, nemocnice a průmysl byl, je i bude nadále. Všechna přijatá opatření jsou funkční, není důvod k obavě,“ řekl Pavlis po dnešní schůzce s vedením dominantního prodejce plynu na Slovensku SPP a přepravce suroviny Eustream.

Slovensko, které je závislé na dovozu plynu z Ruska, může plyn dovážet i pomocí zpětných dodávek z České republiky nebo z Rakouska. SPP od loňského podzimu dostává oproti objednanému množství méně ruského plynu, v současnosti jsou dodávky podle Pavlise kráceny asi o 38 procent.

„Zdůvodnění ruské strany je stále stejné, a to technické problémy s těžbou,“ doplnil šéf SPP Štefan Šabík. Řekl, že firma je připravena zvládnout jakoukoliv situaci v dodávkách plynu, a to i s ohledem na končící topnou sezonu, kdy spotřeba plynu klesá. Pokrýt poptávku může i díky plynu uskladněnému před zimou v zásobnících nebo díky nákupu suroviny na zahraničních trzích.

Ňukovič: Pokud by i k zastavení přepravy (z Ruska) došlo, jsme připraveni poskytnout zpětným tokem (z ČR a Rakouska) zásobování pro celé Slovensko

„Z technických parametrů nic nenaznačuje, že by v nejbližších dnech měl nastat problém. Pokud by i k zastavení přepravy (z Ruska) došlo, jsme připraveni poskytnout zpětným tokem (z ČR a Rakouska) zásobování pro celé Slovensko. Kapacity jsou násobně větší, než Slovensko potřebuje,“ doplnil Rastislav Ňukovič, šéf společnosti Eustream, která v zemi provozuje tranzitní plynovod. Firma by podle něj v takovém případě kromě zajištění potřeb Slovenska dokázala udržet i zpětné dodávky plynu na Ukrajinu, kterými Kyjev od loňska pokrývá část své spotřeby.

Slovensko zažilo plynovou krizi v roce 2009, kdy kvůli sporům Ukrajiny a Moskvy o dodávky plynu zůstalo zhruba dva týdny bez dodávek suroviny. Bratislava následně uskutečnila opatření, která mají v případě opakování situace zamezit negativním dopadům na domácí odběratele plynu.

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz tento týden obvinila Gazprom, že jí dvakrát dodal méně než polovinu denního množství plynu, které měla předplacené. Firma dodala, že nemůže uskutečnit platbu předem, dokud nedostane od Gazpromu garance, že dodrží dohodu o zimních dodávkách. Gazprom následně oznámil, že dodal veškerý dojednaný plyn, pouze část ho šla přímo do povstaleckých oblastí, kam Kyjev minulý týden dodávky plynu přerušil.

Ruský prezident Vladimir Putin již ve středu prohlásil, že pokud Rusko neobdrží další peníze, zastaví dodávky plynu na Ukrajinu. Varoval přitom, že přerušení dodávek plynu na Ukrajinu by mohlo znamenat riziko pro tranzit suroviny do Evropy.