ÚOHS zkoumá dopady farmaceutické fúze na český trh

Sídlo společnosti Pfizer v Praze

Sídlo společnosti Pfizer v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat dohodu mezi americkou farmaceutickou společností Pfizer a Baxter International. Pfizer kupuje část podniku konkurenta, která vyrábí a prodává vakcíny proti meningitidě typu C a klíšťové encefalitidě. ÚOHS prověří dopady transakce na český trh.

ÚOHS zahájil správní řízení v pondělí. O schválení transakce by měl rozhodnout začátkem října. Vede pouze zjednodušené řízení. V těchto případech fúze schvaluje obvykle bez podmínek.

Podle informací na webu společnosti Pfizer je součástí transakce také část podniku v rakouském Orthu, kde se vakcíny vyrábějí.

Společnost Baxter v lednu oznámila, že ukončí výrobu vakcín v závodě v Bohumile nedaleko Jevan u Prahy. Firma uvedla, že se chce zaměřit na své hlavní aktivity, především na výrobu produktů z krevní plazmy.

Baxter International je mezinárodní farmaceutická společnost s výrobními závody po celém světě. V roce 2012 dosáhla prodejů ve výši 14,2 miliardy dolarů (zhruba 303 miliard korun) a zaměstnávala přes 51 tisíc lidí.

Zisk největšího amerického výrobce léků Pfizer se letos ve druhém čtvrtletí propadl o téměř 80 procent na 2,9 miliardy dolarů (skoro 62 miliard korun) ze 14,1 miliardy dolarů před rokem. Loňský zisk nicméně příznivě podpořil mimořádný příjem související s oddělením veterinárních aktivit firmy.