V Hrádku bude vyrábět Vynka

ilustrační foto (VGP Park Mladá Boleslav)

ilustrační foto (VGP Park Mladá Boleslav) Zdroj: vgp.cz

Novou továrnu na výrobu jednorázových hygienických potřeb v Hrádku nad Nisou staví developerská firma VGP pro svého belgického akcionáře, skupinu Barta Van Malderena. Podle informací deníku E15 bude provozovatelem společnost Vynka. Jednatel VGP Jan Van Geet dlouho tajil, pro koho továrnu buduje, a dosud nechce projekt komentovat. Investice do výstavby a spuštění závodu dosáhne řádově miliard korun.

Jak vyplývá ze záznamu v obchodním rejstříku, stoprocentní obchodní podíl Vynky převedl její jednatel Van Geet letos v lednu na belgickou společnost Vynka BVBA, zastoupenou Van Malderenem. Podle výroční zprávy za rok 2010 vlastnil Van Malderen a jeho nizozemská firma VM Invest téměř 47 procent akcií VGP.

Společnost VGP už od jara nabírá pro budovaný závod v Hrádku nad Nisou zaměstnance. „Továrna by měla zahájit provoz na přelomu podzimu a zimy,“ řekl deníku E15 místostarosta Hrádku Josef Horinka. „Zatím půjde jen o třetinu rozlohy, s níž se počítá do budoucna,“ doplnil Horinka. Vynka má postupně zaměstnat přes 300 lidí. Celkem má tovární komplex zaujímat přes 35 tisíc metrů čtverečních. Jen investice do výstavby areálu dosáhne zhruba 350 milionů korun.

Zahájením výroby v Hrádku přibude konkurence belgické firmě Ontex, která už před lety vybudovala u Turnova tovární komplex na výrobu plenkových kalhot, vložek a zdravotnického materiálu.

Jednatel firmy VGP Van Geet začínal kariéru v Česku v devadesátých letech právě jako ředitel Ontexu. Bylo to v dobách, kdy mateřskou firmu Ontex ještě kontrolovala rodina Van Malderenů. V roce 2002 Van Geet vstoupil do realitního byznysu.