Vitásková čelí dalším trestním oznámením, kvůli nevypsané podpoře

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Několik provozovatelů obnovitelných zdrojů podalo trestní oznámení na předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Odmítá totiž vypsat podporu pro většinu zelených elektráren.

Provozovatelé žádají policii, aby zjistila, zda se Vitásková nedopustila trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, maření úkonu úřední osoby z nedbalosti a vydírání. Nevěří, že šéfová ERÚ změní názor a podporu vypíše, jakmile příští týden vláda schválí nařízení, v němž prohlásí, že podpora se nevyplatí, když to zakáže Evropská komise.

„Jako investoři jsme v situaci, kdy nemáme na co čekat. Bez vyplácení podpory můžeme přežít maximálně jedno čtvrtletí,“ říká Zdeněk Zeman. Jako jednatel firem Zeman Energy, Rosten a FVE Hrabětice je jedním z těch, kteří trestní oznámení podali. Dohromady tyto elektrárny pobírají zhruba čtyřicet milionů korun ročně.

Zeman v trestním oznámení argumentuje i právní analýzou, kterou vzala na vědomí vláda. Z ní plyne, že Vitáskové nic nebrání vypsat podporu pro zdroje uvedené do provozu před rokem 2013. Nečinností ERÚ vznikne škoda třiceti tisícům provozovatelů.

Vitásková tvrdí, že podporu vypsat nemůže, dokud ji neschválí Evropská komise. Brusel má stanovisko dodat do dubna. Podle právních expertů bude obtížné trestní odpovědnost Vitáskové prokázat.