Volkswagen převezme automobilku Porsche, jeho akcie posilují

Porsche

Porsche

ilustrační foto
Volkswagen Brouk
ilustrační foto
Volkswagen Cabriolet
ilustrační foto
40
Fotogalerie
Akcie německé automobilky Volkswagen posílily o více než pět procent díky dohodě o získání plné kontroly nad výrobcem sportovních vozů Porsche. Automobilky ve středu večer oznámily, že Volkswagen za zbývající podíl 50,1 procenta v Porsche, který dosud nevlastní, zaplatí 4,46 miliardy eur (114 miliard korun).

„Unikátní značka Porsche se nyní stane pevnou součástí skupiny Volkswagen. To je dobré pro Volkswagen, pro Porsche i pro Německo,“ uvedl generální ředitel VW Martin Winterkorn. Fúze společností Volkswagen a Porsche se měla původně uskutečnit již v loňském roce. Volkswagen však loni v září ohlásil její odložení na neurčito kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen již dříve koupil v Porsche 49,9 procenta akcií za zhruba 3,9 miliardy eur. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni více než zdvojnásobila čistý zisk na rekordních 15,8 miliardy eur.

Slavné modely Porsche

Plán na sloučení aktivit dnes schválily příslušné orgány obou podniků. „Zrychlená integrace nám umožní rychlejší zavádění společné strategie pro automobilové aktivity Porsche a rychlejší realizaci klíčových společných projektů, což přinese dodatečné růstové příležitosti v atraktivním segmentu trhu,“ uvedl finanční ředitel VW Hans Dieter Pötsch.

Jaká auta proslavila Volkswagen

Volkswagen předpokládá, že převzetí Porsche bude mít příznivý dopad na jeho zisky. „Cesta, kterou se ubíráme, má strategický význam a bude mít pro akcionáře trvalý přínos,“ řekl Pötsch.