Volkswagenu v USA vypršela lhůta na vyřešení problémů s emisemi

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Nový šéf amerického VW Hinrich Woebcken, který byl do funkce jmenován teprve v pondělí, se už v nové práci pěkně zapotil. Skandál byl loni v září odhalen v USA a právě tam také firmě hrozí nejvyšší sankce kvůli přísnosti tamních emisních zákonů.

V německém Wolfsburgu – sídle Volkswagenu – mají tento týden podle všeho také napilno. Je to více než sedm měsíců, co se automobilka dostala na přední stránky světových novin kvůli provalení skandálu, že do svých jedenácti milionů automobilů prodaných po celém světě nainstalovala software, který uměl rozpoznat oficiální měření emisí a uzpůsobit tomu chování vozu. Výsledky laboratorních měření poté neodpovídaly skutečnosti na silnicích.

Podle signálů z německé automobilky v předvečer vypršení lhůty sanfranciského soudce a podle nálady investorů to vypadá, že VW má řešení v rukávu a k soudu nakonec nedojde. Společnost uvedla, že s přípravou nápravy dotčených motorů a odškodnění majitelů aut pokročila.

Akcie VW včera na frankfurtské burze reagovaly posilováním o téměř osm procent. „Další odklad řešení je největším rizikem,“ uvedl ve svém komentáři Stuart Pearson, analytik londýnské pobočky Exane BNP Paribas. „Investoři by podle nás nyní tolerovali náklady v rozmezí až 20–25 miliard dolarů, jen aby už byla celá aféra za nimi.“ Každý krok, ke kterému se VW při řešení skandálu odhodlal, trval déle, než se čekalo. Firma odložila zveřejnění výsledků za loňský rok i valnou hromadu.

Akcie VolkswagenuZdroj: euroinvestor.com