Výrobce pneumatik Nexen Tire v říjnu zahájí stavbu továrny u Žatce

Stavba továrny korejské firmy Nexen Tire na výrobu pneumatik slavnostně začne v průmyslové zóně Triangle u Žatce 1. října. Start výroby podnik plánuje na druhé čtvrtletí roku 2018. Informoval o tom manažer společnosti Petr Pospíšil. Dokončení stavby firma plánuje na přelom let 2017 a 2018.

„Položení základního kamene chápeme jako oficiální zahájení všech přípravných prací. Zároveň to je jasný signál směrem k vládě České republiky, regionálním partnerům a našim potenciálním zaměstnancům, že projekt továrny v zóně Triangle je pro Nexen Tire prioritou,“ popsal Pospíšil.

Ze závěrů ministerstva životního prostředí vyplynulo, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí. Nyní je dalším krokem získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. „Na konci roku začnou přípravné práce a vlastní stavební práce po získání povolení během první poloviny roku 2016,“ uvedl manažer.

Práce pro tisíc lidí

V době spuštění výroby bude v závodu podle Pospíšila pracovat přibližně 200 až 300 lidí. „V roce 2020 počítáme již s tisícovkou zaměstnanců a během šesti let od zahájení výroby budeme zaměstnávat až 1500 lidí,“ zmínil manažer. Nejvíce podle něj bude firma potřebovat lidi na pozici operátor. Zaměstnance bude Nexen nabírat v několika vlnách prostřednictvím proplácených školicích programů, první z nich by se měl uskutečnit konci roku 2016.

Jihokorejská firma podle českých úřadů investuje do stavby přes 22 miliard korun. Kapacita produkce bude 31200 pneumatik denně, což je zhruba 11 milionů ročně. Hlavní tovární hala bude vysoká 15 metrů, kolem ní vznikne kancelářská budova, jídelna, centrum výzkumu a vývoje, kotelna, provozní budovy či sklady surovin.

Průmyslová zóna Triangle je napojena na rychlostní silnici R7. Leží na rozhraní okresu Louny, Chomutov a Most. V Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi a samosprávy si od investice Nexenu slibuje její alespoň mírné snížení.