Výrobce sprchových koutů SanSwiss poroste díky exportu

SanSwiss, sprchový kout

SanSwiss, sprchový kout

Přibližně 119 tisíc sprchových koutů prodala jičínská společnost SanSwiss v minulém obchodním roce, který skončil 31. března. Oproti předchozímu účetnímu období to představuje nárůst o tři procenta, i přes obecný úbytek velikých objektových zakázek a absenci dlouhodobých kontraktů. Další šestiprocentní navýšení na 126 tisíc kusů firma plánuje v tomto obchodním roce.

SanSwis v minulém obchodním roce podle předběžných výsledků vykázal hrubý zisk 8,4 milionu korun. Jde o více než desetinové meziroční navýšení, a to i přes mírný dvouprocentní propad obratu na 465 milionů korun zapříčiněný hlavně nepříznivým vývojem prodejních cen na českém trhu.

Export do konce letošního března dosáhl 362 milionů korun a na celkových tržbách společnosti se podílel 78 procenty. Dominantním trhem je Francie, kam směřuje více než polovina celkové produkce jičínského závodu.
„V roce 2013 předpokládáme až pětinový nárůst tržeb na Slovensku, kde si naše výrobky získávají stále větší oblibu,“ uvedl obchodní ředitel František Bílek s tím, že dlouhodobě vysoký potenciál SanSwiss vidí na východních trzích, kde roste zájem o sprchové kouty.

Zatímco loni český podnik například v Ruské Federaci prodal zboží za 14,2 milionu korun, letos očekává nárůst tržeb na více než 20 milionů. Obchodní aktivity firma vyvíjí i na Ukrajině a na základě nedávných firemních průzkumů se chystá také do Pobaltí. Konkrétně v Jičíně plánují co nejrychlejší vstup na trhy v Litvě a Lotyšsku.

Podle zástupců společnosti se pro ně při přetrvávajícím útlumu stavební výroby v České republice stává výhodou tradiční zaměření závodu na zakázkovou a malosériovou výrobu. V konkurenci tuzemských dodavatelů a výrobců z Polska a Německa SanSwiss dosaženými tržbami ovládá zhruba pětinu českého trhu se sanitární technikou. Jeho celková kapacita přitom podle průzkumů v roce 2012 činila 175 tisíc prodaných sprchových koutů a letos se odhaduje stagnace prodeje na loňské úrovni.

V březnu také SanSwiss na veletrhu sanitární techniky ISH ve Frankfurtu nad Mohanem představil novou produktovou řadu sprchových koutů Paso. Prodej řady, kterou společnost označuje za svou nejluxusnější, bude zahájen letos v září.
„Do řady PASO jsme už během jejího vývoje zapracovali trendy, které jsme pro budoucí období předpokládali a které letošní frankfurtský veletrh také potvrdil,“ komentoval Bílek.

Jičínský SanSwiss zvýšil v Rumunsku výrobu