Vyšší poptávka ze Západu by mohla vrátit tok plynu Jamalem do obvyklého režimu

Plynovod Jamal

Plynovod Jamal Zdroj: ČTK

Plynovod Jamal, který obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, už dvanáctý den funguje v obráceném režimu a surovina proudí z Německa do Polska. Tok by se ale mohl brzy otočit obvyklým směrem, a to díky zvýšené poptávce ze Západu, napsala dnes agentura Reuters.

Podle údajů z německé měřicí stanice Mallnow, která leží u hranice s Polskem, proudil dnes ráno plyn směrem na východ, tedy z Německa do Polska, v hodinovém objemu přes 5,2 milionu kilowatthodin. To je výrazně více, než v předchozích 24 hodinách, kdy to bylo 1,2 milionu. Podle agentury Reuters ale vzrostla i poptávka od západních odběratelů, což naznačuje, že by se tok mohl opět obrátit obvyklým směrem.

Plynovodem Jamal ročně proudí asi šestina ruských dodávek plynu do Evropy a Turecka. Objem plynu a směr jeho toku se v něm řídí podle požadavků odběratelů.

Tok ruského zemního plynu do Německa plynovodem Jamal se otočil 21. prosince. Ceny plynu v Evropě se v reakci vyšplhaly na další maxima. Následně se však výrazně snížily, mimo jiné i díky dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států.