Vývoz ruského plynu od Gazpromu do Evropy stoupl o 16 procent

Ilustrační foto (Profimedia)

Ilustrační foto (Profimedia) Zdroj: Profimedia

Ruský vývozce plynu Gazprom dopravil do Evropy v roce 2013 o 16 procent více plynu, než v předešlém roce. Vývoz vzrostl na 162,7 miliardy metrů krychlových. Dodávky plynu vzrostly podle generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera také díky růstu jeho těžby na hodnotu 487,4 miliardy metrů krychlových, což je o 400 milionu krychlových metrů plynu více než v roce 2012.

V prosinci společnost uváděla u exportu údaj 161,5 miliardy metrů krychlových, ke korekci došlo kvůli odlišným kalkulačním metodám používaných Gazpromem a Gazprom Exportem.

„Naše produkční kapacity nyní dosahují 617 miliard krychlových metrů plynu a poměr doplňování zásob (replenishment ratio) je 1,328,“ uvedl Miller. Dodal, že Gazprom plně uspokojil rostoucí poptávku po ruském plynu v Evropě.

Průměrná cena ruského plynu v Evropě se v roce 2013 pohybovala mírně nad 380 dolary za 1000 kubíků, uvedl Gazprom Export. Údaje podle ČTK zahrnovaly dodávky do zemí Evropské unie a Turecka.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky. Pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.