WSJ: Farmaceutická firma AstraZeneca chce koupit tvůrce léků proti rakovině

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca jedná o koupi biotechnologické společnosti Acerta Pharma, která vyvíjí léky na léčbu rakoviny a autoimunitních onemocnění. Mohla by prý za ni zaplatit více než pět miliard dolarů (123 miliard korun). S odvoláním na nejmenované zdroje o tom dnes informoval americký list The Wall Street Journal. Jednání jsou prý v pokročilé fázi.

Acerta má sídlo v Kalifornii a v Nizozemsku. Léčiva, která vyvíjí, využívají v boji proti rakovině obranné mechanismy lidského těla. Firma v současnosti žádné léky na trhu nemá. Pokud firmy dospějí k dohodě, mohly by ji podle několika zdrojů oznámit ještě v tomto roce. AstraZeneca se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Společnosti AstraZeneca hrozí ztráta patentové ochrany na některé její starší produkty a podnikla v poslední době několik akvizic, aby si obstarala zdroj nových léčiv. V listopadu se například dohodla na koupi americké biotechnologické společnosti ZS Pharma, za kterou zaplatí 2,7 miliardy dolarů. ZS Pharma se zabývá vývojem nových prostředků pro léčbu hyperkalémie, tedy zvýšené hladiny draslíku v krvi.

Aby AstraZeneca posílila svůj zisk, zbavila se letos také některých produktů, které nestály v centru jejích aktivit.