Za rekordní zisk vděčí Meopta digitalizaci

kino, ilustrační foto

kino, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Český výrobce optiky Meopta dosáhl v loňském roce rekordních tržeb 2,05 miliardy korun. Za nejlepší rok ve své novodobé historii vděčí přerovská firma hlavně tomu, že kina v Evropě i ve světě v posledních letech přecházela na digitální projekční techniku. Firma je předním výrobcem optických součástí digitálních projektorů. Každý druhý digitální projektor na světě má „srdce“ z Meopty.

„Nejvíce se na obratu podílela právě digitální projekční technika. Ta tvoří až třicet procent tržeb,“ řekl deníku E15 ředitel Meopty Vítězslav Moťka. „V roce 2009 došlo k poměrně zásadnímu rozhodnutí o digitalizaci kin. To znamenalo obrovský nárůst a bylo vynikající, že přesně v té době už Meopta byla kvalifikovaný dodavatel barvodělicích hranolových sestav,“ uvedl.

Komu Meopta optické sestavy do projektorů dodává, společnost tají. Podle jejího ředitele se ale jedná o „ty největší“ hráče. Mezi lídry na trhu digitálních projektorů patří globální společnosti Christie, Barco nebo Delta Electronics.

Čistý zisk společnosti Meopta za loňský rok dosáhne přibližně 140 milionů korun, konstatoval Moťka. Podnik přitom představuje výrazně exportně zaměřenou jednotku: osmdesát procent tržeb pochází z vývozu, především do Evropy, Spojených států a Izraele. Druhým nejdůležitějším exportním artiklem přerovského podniku byla v loňském roce sportovní optika zastoupená především puškohledy a dalekohledy.