Zájem o nákup Spolany Neratovice mají nejméně dva podniky

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice

Polská chemická skupina Azoty Tarnów podala společnosti Anwil předběžnou nabídku ke koupi Spolany Neratovice. Společnost pokračuje v procesu výzkumu due diligence české firmy.

„Pak chceme vstoupit do jednání s majitelem Spolany o její nákupu” řekl Jerzy Marciniak, předseda představenstva společnosti Azoty Tarnów. „Víme, že nejsme jediný zájemce”, doplnil ředitel. Řekl také, že neví, kdo by mohl být konkurentem.

Ani v Anwilu neprozradili kdo má zájem o převzetí české společnosti. „Během tohoto procesu o něm informace neposkytujeme”, uvedl E15 Krzysztof Wojdyło, mluvčí firmy Awil. Azoty Tarnów mají zájem o získání Spolany hlavně kvůli tomu, že firma výrabí kaprolaktam (stejně, jako polská skupina). Druhým producentem této látky v Polsku je společnost Zakłady Azotowe Puławy. Nicméně, tato firma pravděpodobně nepředložila nabídku ke koupi české firmy.

„Před rokem, kdy jsme se snažili koupit od PKN Orlen celý Anwil, jsme provedli také due diligence české Spolany. To nám umožnilo vytvořit si názor na tuto společnost. V současném procesu se nebudeme účastnit prodeje Spolany“, uvdel v červnu Grzegorz Kulik, tiskový mluvčí firmy Puławy.

Skupina Azoty Tarnów měla zájem o získání Spolany už na začátku roku 2010. PKN Orlen se tehdy chystal prodat Anwil jako celek, takže jednání týkající se firmy z Neratovic se konat nemohla. V této situaci společnost Azoty Tarnów získala loni německého výrobce polymerů PA6 Unylon Polymers GmbH (nyní ATT Polymers) a většinový podíl ve firmě ZAK (dřív se jmenovala Zakłady Azotowe Kędzierzyn), výrobce dusíkatých hnojiv. Tento týden firma z Tarnowa koupila 66procentní podíl ve společnosti Zakłady Chemiczne Police, které produkují kombinovaná hnojiva.

Azoty Tarnów je teď největší chemická skupina v Polsku. V letošním roce by její tržby měly dosáhnou 5 mld. zlotých (asi 29,4 mld. korun) a v příštím roce – asi 6,5 mld. zlotých (38,2 mld. korun).