Zaměstnanci Pilsen Steel mají smůlu. Nedostali mzdu, na které se s krachujícím podnikem dohodli

Pilsen Steel

Pilsen Steel Zdroj: ČTK

Hutě Pilsen Steel
Pilsen Steel
Pilsen Steel
Pilsen Steel
5
Fotogalerie

Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, jež v lednu zastavily výrobu, nedostali celou mzdu za únor. Podnik, na který ruští majitelé před třemi měsíci podali návrh na insolvenci, vyplatil svým asi 600 zaměstnancům ve dvou splátkách zhruba tři čtvrtiny domluvené náhrady mzdy, řekla předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Desítky zaměstnanců už kvůli tomu odešly.

Firma je od ledna v režimu odstávky výroby, která má trvat do konce roku. Odbory domluvily s vedením, že lidé zůstanou doma za 75 procent náhrady mzdy, z této domluvené částky ale zaměstnanci dostali jen tři čtvrtě. Podle zákoníku práce mohla firma lidem vyplatit zbytek únorové mzdy až do konce března, což se nestalo. Smolková napsala jednateli podniku, že porušil zákoník práce i kolektivní smlouvu.

Desítkám lidí došla trpělivost a podali výpovědi. Zaměstnavatel je podle Smolkové pouští bez problémů i bez dvouměsíční výpovědní lhůty.

„Někteří jsou odevzdaní, protože už nedoufají v lepší zítřky, a pak jsou lidé, kteří to musí řešit hned, protože mají hypotéky nebo manželku na mateřské,“ uvedla. Další si našli brigády a vyčkávají. Nevyplacení mezd je podle ní nejhorší signál od firmy, navíc první měsíc po dohodě o odstávce a podpisu kolektivní smlouvy koncem února.

Zaměstnanci mají právo odejít z firmy okamžitě, pokud nedostanou únorovou mzdu do 16. dubna. Pak by mohli přihlásit nevyplacenou mzdu jako pohledávku u soudu. Vzhledem k tomu, že nejde o vysokou sumu, počkají zřejmě ještě na březnové výplaty.

Insolvenční správce Jaroslav Brož z Brna s odbory jednal. „Podle něj je prodejná pouze firma v kondici. Mrtvou firmu koupí jenom šroťák,“ uvedla Smolková. Brož požádal soud o rychlé vypořádání zaměstnanců, kteří jsou hlavní devizou firmy.

Soud přijímá přihlášky pohledávek věřitelů; podle insolvenčního rejstříku dluží podnik více než stovce věřitelů přes pět miliard korun.

„Pořád tam nejsou přihlášeny velké pohledávky, které by nás měly poslat do insolvence. Největší dluh je u ruské Vněšekonombanky (její dceřiná firma VEB Kapital přerušila Pilsen Steelu financování), která se ještě nepřihlásila,“ uvedla Smolková. V minulém insolvenčním řízení, jímž firma prošla v roce 2013 a 2014, se přihlásila poslední možný den a poté svojí vysokou pohledávkou „přebila“ ostatní věřitele. První jednání soudu o přezkumu pohledávek bude 19. června.

O firmu má podle Smolkové zájem strojírenská skupina Czechoslovak Group Jaroslava Strnada a pražská firma Trojek, významný obchodník s kovovými odpady. "A mluví se ještě o nějakém Rusovi," uvedla.

Odboráři podniku a předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček požádali 20. března premiéra Andreje Babiše (ANO) o pomoc. Ten následující den řekl v Plzni, že poslal dopisy ministryni průmyslu Martě Novákové (za ANO), aby se obrátila na hlavního věřitele, na majitele a na financující ruskou banku, a ministryni financí Schillerové (za ANO) kvůli nevyplaceným výplatám.