Zbrojovka Colt CZ ovládla švédského výrobce zbraňové optiky Spuhr

Spuhr dodává několika světovým armádám i policejním složkám

Spuhr dodává několika světovým armádám i policejním složkám Zdroj: Spuhr

Zbrojařský holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončil nákup zbylých 75 procent podílu ve své švédské dceřiné společnosti Spuhr i Dalby AB. Oznámil to český holding, cenu transakce firmy tají. Čtvrtinový podíl ve švédské firmě získal holding v roce 2020. Společnost Spuhr i Dalby AB vyrábí optické příslušenství pro střelné zbraně, sídlí ve švédském Löddeköpinge.

„Společnost Spuhr jasně prokázala svou schopnost inovovat, což, jak věříme, přinese nové příležitosti pro celou Skupinu jak na trhu ozbrojených složek, tak i na komerčním trhu,“ řekl prezident a předseda představenstva Colt CZ Group SE Jan Drahota.

Zakladatel švédské firmy Hakan Spuhr i její generální ředitel společnosti Spuhr Ulf Nilsson zůstanou ve společnosti aktivní i po jejím převzetí Čechy.

Spuhr vyrábí optické úchyty, příslušenství a sady pro úpravy střelných zbraní. Podle zástupců Colt CZ je používá řada ozbrojených složek po celém světě, a to včetně švédských ozbrojených sil, nizozemské a dánské armády, německé policie a portugalského námořnictva. Spuhr také nabízí řadu loveckých produktů.

Společně se svými dceřinými společnostmi je Colt CZ předním světovým výrobcem ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Součástí skupiny jsou kromě Spuhr i Dalby AB společnosti Colt’s Manufacturing Company, Česká zbrojovka, Colt Canada Corporation, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha.

Své produkty prodává Colt CZ především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson a 4M Systems. Colt CZ má sídlo v České republice a výrobní kapacity v Česku, ve Spojených státech, Kanadě a Švédsku. Zaměstnává více než 2000 lidí. Skupina je ze 76,5 procenta vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE, zbývajících 23,5 procenta tvoří veřejně obchodované akcie.

Za první letošní pololetí vykázal holding Colt CZ Group SE výnosy 7,05 miliardy korun. Šlo o meziroční nárůst o 49,1 procenta, zejména díky zvýšení prodejů zbraní a konsolidaci výnosů Coltu. Téměř 58 procenty se na celkových výnosech Coltu CZ podílely výnosy v USA. Čistý zisk zbrojařské skupiny dosáhl za prvních šest měsíců roku 1,1 miliardy korun, nárůst ve srovnání se stejným obdobím loni činil 87,9 procenta. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu.