Strnadův kolos Czechoslovak Group v pololetí více než zdvojnásobil zisk. I díky Ukrajině

Nejznámějším členem holdingu Czechoslovak Group je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

Nejznámějším členem holdingu Czechoslovak Group je kopřivnická automobilka Tatra Trucks. Zdroj: auto.cz

Konflikt na Ukrajině v Evropě podle skupiny Czechoslovak Group posílil pozitivní vnímání obranného průmyslu jako garanta české i evropské bezpečnosti, a to jak ze strany politiků, tak i médií či široké veřejnosti. 
Finanční ředitel skupiny Czechoslovak Group David Chour připouští, že na lepším výsledku se podepsala i probíhající ruská agrese proti Ukrajině.
Czechoslovak Group, jedna z největších tuzemských průmyslových skupin, má za sebou rekordní pololetí.
Montáž terénního automobilu Tatra.
David Chour, místopředseda představenstva CSG
7
Fotogalerie

Czechoslovak Group, jedna z největších tuzemských průmyslových skupin, má za sebou rekordní pololetí. Z hlediska provozního zisku se holding Michala Strnada dokonce přiblížil loňským celoročním výsledkům, které už tak byly historicky nejlepší. Holding očekává, že prudký meziroční nárůst zisku i tržeb bude pokračovat minimálně i po zbytek tohoto roku. Pomáhá mu v tom i vyšší poptávka po armádním materiálu.

Tržby v prvním pololetí vzrostly o 94 procent na 13,8 miliardy korun a provozní zisk (EBITDA) dokonce o 118 procent na 2,4 miliardy. Pro ilustraci – za celý loňský rok skupina vydělala 2,7 miliardy, což byl historicky nejlepší výsledek.

Výsledky deníku E15 potvrdil finanční ředitel skupiny David Chour. „Na meziročním růstu tržeb a EBITDA se významně podílely dlouhodobě připravované, především exportní civilní projekty a také zakázky pro armády členských států NATO,“ přibližuje Chour, podle něhož se v civilním průmyslu nejvíce dařilo výrobci kolejových brzdových systémů DAKO-CZ.

Chour zároveň připouští, že na lepším výsledku se podepsala i probíhající ruská agrese proti Ukrajině. To samé potvrzuje i pololetní zpráva. Skupina v ní píše, že konflikt na Ukrajině v Evropě posílil pozitivní vnímání obranného průmyslu jako garanta české i evropské bezpečnosti, a to jak ze strany politiků, tak i médií či široké veřejnosti.

„Zároveň vyvolala potřebu urychlení modernizace ozbrojených sil České republiky. To se ale v reálných zakázkách projeví až v pozdějším období,“ píše se dále. Jako příklad zpráva uvádí kontrakt na 289 vozidel Tatra za 3,1 miliardy korun, který tuzemská armáda se skupinou uzavřela v září a který se do výsledků tím pádem zatím nepromítl.

„Jde o první náznak trendu urychleného posilování kapacit Armády ČR,“ dodává k tomu skupina s tím, že tento trend bude akcelerovat chystaným zákonem o obraně, který zakotví povinnost alokovat na obranu dvě procenta HDP v souladu s dlouhodobým požadavkem NATO. Minimálně v oblasti tržeb tak má skupina nakročeno k tomu, aby prudký růst udržela, nebo dokonce zrychlila.

Czechoslovak Group ale zároveň vnímá i rostoucí všeobecnou inflaci. Upozorňuje zejména na prudký růst mezd a cen energií, které podle ní mohou mít drastické dopady na globální konkurenceschopnost celého evropského průmyslu.

„Abychom přežili a prosperovali, musíme více než obvykle investovat do stávajících podniků i akvizic v našich klíčových oborech a podpořit tak konkurenceschopnost celé skupiny,“ dodává Chour. Letos tak skupina proinvestuje stovky milionů korun, v dalších letech to budou podle holdingu miliardy.

Ve zbrojním průmyslu se dařilo i dalšímu národnímu šampionovi, holdingu Colt CZ Group, tedy původní České zbrojovce. Ten v prvním pololetí vykázal výnosy 7,1 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o padesát procent. Čistý zisk pak stoupl o 88 procent na 1,1 miliardy korun. Výsledky podle holdingu ovlivnil zvýšený prodej zbraní a konsolidace výnosů Coltu.

Firmy holdingu Czechoslovak Group kromě zbrojního průmyslu působí také v automobilovém, železničním, leteckém i ¨v hodinářském průmyslu. Nejznámějším členem skupiny je kopřivnická automobilka Tatra Trucks. Dalšími jsou zmíněné DAKO-CZ nebo výrobce speciální pozemní techniky v obranném průmyslu Excalibur Army.

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub