Zeman by dodanil zisky solárních baronů. Vitáskovou ocenil

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman pochválil předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou za její původní úmysl nevyplatit podporu pro obnovitelné zdroje energie na tento rok. Zároveň ale podle něj hrozily arbitráže, které by mohly stát více než vyplácená podpora. Zeman to dnes řekl v rozhovoru Českému rozhlasu Plus. Poznamenal, že by byl pro daňové úpravy, které by vedly k "dodanění" zisků "solárních baronů".

Vitásková se od podzimu přela s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v ČR podpora vyplacena nebude. Požadovala takzvanou notifikaci, tedy souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně.

Většina producentů v ČR ji dlouhodobě nemá. Notifikaci by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měli dostat zřejmě mezi únorem a dubnem. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem roku podporu vypsal.

„Já bych nesmírně rád zatleskal Aleně Vitáskové v jejím původním úmyslu těch 42 miliard nevyplatit. Ale na druhé straně není dobré být jednostranný a jsou tady rizika arbitráží,“ řekl Zeman. Pokud by stát tyto arbitráže prohrál, mohly by podle prezidenta být náklady vyšší než 42 miliard, které na dotacích stát vyplatí.

Přečtěte si profil Aleny Vitáskové:

Vinu za situaci vysoké podpory solárního byznysu Zeman připisuje předchozím vládám. „Teď už se s tím dá dělat poměrně málo. Ale viděl bych určité řešení v daňových úpravách, aby alespoň část těchto zisků byla dodaněna,“ řekl. Důvodem je podle něj i to, že klesly ceny solárních panelů. Investice se tak podle něj podnikatelům v solárním byznyse vrátí za deset let a dalších deset let budou vydělávat.

Zeman dnes vystoupil živě v pořadu Českého rozhlasu Plus Interview. Živé rozhovory v minulosti se Zemanem Český rozhlas přinášel v pravidelném pořadu Hovory z Lán. Jeho vysílání ale bylo ukončeno v roce 2014 poté, co prezident v živém vysílání použil několik vulgárních výrazů. Rozhlas si za to od vysílací rady a Rady ČRo vysloužil upozornění na porušení zákona a kodexu ČRo.

Tehdejší generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan v reakci na to navrhl předtáčení pořadu, s čímž Zeman nesouhlasil. Pravidelné rozhovory se poté z veřejnoprávního rozhlasu přesunuly na soukromou stanici Frekvence 1. Dnešní rozhovor byl podle Českého rozhlasu pouze jednorázovým pozváním.