Zemek má obnovenou solární licenci, může to mít dopad i na stíhání Vitáskové

Zdeněk Zemek majitel Z-Group

Zdeněk Zemek majitel Z-Group Zdroj: E15 Anna Vackova

V jedné z nejsledovanějších kauz v solárním byznysu, která se dotýká přímo šéfky regulátora trhu, došlo k zásadnímu posunu. Chomutovské solární elektrárny Saša Sun a Zdeněk Sun z impéria železářského magnáta Zdeňka Zemka mají znovuobnovené licence na provoz.

Týdeník Euro tuto informaci získal z okruhu spolupracovníků miliardáře Zemka. Energetický regulační úřad (ERÚ) tuto informaci nevyvrátil, ale nechtěl se ke zjištění vyjádřit. „Zítra vydáme tiskovou zprávu,“ zareagoval mluvčí Jiří Chvojka.
Kvůli zmíněným elektrárnám policie vyšetřuje kvůli podezření z možné korupce deset lidí, včetně šéfky ERÚ Aleny Vitáskové a její podřízené Michaely Schneiderové. Ta zastavila proces, kterým mělo být vydání licencí k provozu solárních elektráren na sklonku roku 2010 za výhodné výkupní ceny přezkoumáno.

Žalobce olomouckého Vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík pracuje s verzí, že elektrárny nebyly do data udělení licence připraveny na provoz. Jak se ukázalo, původní revizní zpráva ke stavu zapojení elektráren byla falešná. Policie má k dispozici e-mail, který posílala Schneiderová kvůli zrušení přezkumného řízení. „Vitásková při výslechu nepravdivě uvedla, že před vydáním rozhodnutí nebyla s jeho zněním seznámena,“ stojí ve sdělení obvinění šéfky regulačního úřadu.

Rozhodnutí ještě přezkoumá soud

Podle zjištění týdeníku Euro prošlo udělení licencí všemi třemi správními kroky a skončilo znovuudělením licencí. Ty jsou znovu platné k 31. prosinci 2012, tedy poslednímu dni, kdy byly vydávány poslední licence s výhodnou výkupní cenou. Rozhodnutí sice nabylo právní moci, ale musí je ještě přezkoumat správní soud, který se problémem Zemkových elektráren také zabývá.

Toto rozhodnutí může mít zásadní vliv na trestní kauzu Aleny Vitáskové. Úřad totiž při svém rozhodování přezkoumal všechny dokumenty k Zemkovým solárním parkům a navíc si vyžádal i expertní a právní posudky. Stanoviska státního zástupce Radka Mezlíka a majitele solárních elektráren k aktuálnímu vývoji týdeník Euro zjišťuje.

Zdeněk Zemek: Fotovoltaika má být exemplární případ

Zdeněk Zemek: V Uzbekistánu chceme trubky vyměnit za naftu