Zetor dohání výkon konkurence, nabídne silnější traktor

Brněnský Zetor Tractors začne letos v polovině roku vyrábět nový traktor Forterra HD (na snímku). Oproti těm, které už dělá, bude nový model výkonnější, dosáhne až 150 koňských sil. Novinku firma 31. března představila novinářům na veletrhu Techagro v Brně.

Brněnský Zetor Tractors začne letos v polovině roku vyrábět nový traktor Forterra HD (na snímku). Oproti těm, které už dělá, bude nový model výkonnější, dosáhne až 150 koňských sil. Novinku firma 31. března představila novinářům na veletrhu Techagro v Brně. Zdroj: CTK

Brněnský Zetor Tractors potvrzuje dřívější prohlášení a rozšíří svou modelovou nabídku. V polovině letošního roku začne vyrábět o dost výkonnější model Forterra HD, který by měl mít 150 koňských sil. Firma se tak snaží pokrýt tuzemskou poptávku po silnějších traktorech.

Modely o nejvyšších výkonech se totiž zatím do Česka musejí dovážet. Nový traktor Forterra HD proto bude mít několik variant od 130 do 150 koňských sil. Oproti dosavadním modelům bude nový traktor širší a stabilnější. „Nepůjde jen o většího bratra stávajícího modelu Forterra HSX, ale o zcela samostatný model v naší nabídce,“ uvedl David Kollhammer z vedení společnosti Zetor Tractors.

Ředitelka úseku lidských zdrojů Zetoru Jana Ragasová dnes uvedla, že do roku 2016 chce firma rozšířit počet modelových řad na šest. Traktory společnosti by měly mít výkon od 60 do 200 koňských sil. Letos chce Zetor opět prodat přes 4500 traktorů. Plánuje zisk přes 300 milionů korun.

Brněnský Zetor Tractors začne letos v polovině roku vyrábět nový traktor Forterra HD (na snímku). Oproti těm, které už dělá, bude nový model výkonnější, dosáhne až 150 koňských sil. Novinku firma 31. března představila novinářům na veletrhu Techagro v Brně.Brněnský Zetor Tractors začne letos v polovině roku vyrábět nový traktor Forterra HD (na snímku). Oproti těm, které už dělá, bude nový model výkonnější, dosáhne až 150 koňských sil. Novinku firma 31. března představila novinářům na veletrhu Techagro v Brně. | CTK

Zetor
Zetor loni prodal 4667 traktorů, znamená to pokles o pět procent. Rok 2012 byl ale pro firmu od nástupu hospodářské krize v prodejích nejúspěšnější. Skupina Zetor loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o sedm procent na 323 milionů korun.
Loni putovalo na zahraniční trhy 86 procent produkce společnosti. Mezi nejvýznamnější odběratele patřily USA, Británie, Maďarsko, Litva, Gruzie, Polsko a Skandinávie. Firma aktuálně vyrábí tři řady - Major, Proxima a Forterra do 140 koňských sil. Zetor v minulosti opakovaně uváděl, že chce vyrábět i traktory v největší výkonové řadě s názvem Maxterra s výkonem kolem 200 koní. Kdy jej začne vyrábět dnes firma zveřejnit nechtěla.
Zetor loni představil model Major. Zájem o něj překročil očekávání společnosti, továrna vyrobila 1300 těchto traktorů.