Zetory pronikají do Ruska. Budou se montovat u Moskvy

Zetor Forterra

Zetor Forterra Zdroj: Zetor

Zetor Forterra
Zetor Proxima
Zetor Major
Zetor Major
Zetor Forterra
30
Fotogalerie

Sovětský svaz ani Rusko nikdy nebyly pro Zetor dominantním trhem, v posledním desetiletí se tam vyvezlo jen několik strojů. Za pár let jich přitom tamní lány může brázdit mnohem více. Traktory brněnského výrobce se totiž budou montovat přímo v Rusku, ve městě Kovrov 240 kilometrů východně od Moskvy. „Obchod je uzavřen, dolaďují se poslední detaily kolem financování,“ řekla E15 komunikační ředitelka Zetoru Margaréta Víghová.

Brněnský producent v průběhu letošního roku pošle společnosti Kovrov Electromechanical Plant prvních sto kompletních sad traktorů Zetor Forterra. Smontované stroje se pak v Rusku budou prodávat pod názvem Ant-Zetor, k zákazníkům by se měly dostat ještě letos.

„V tuto chvíli je na cestě do Ruska první zásilka několika strojů. Následně našemu partnerovi na místě pomůžeme s nastavením výrobních procesů a postupů, aby se zachovala vysoká kvalita montovaných strojů. Po nějakou dobu tak budou v Rusku působit naši odborníci,“ doplnila Víghová.

Podívejte se na model, který se bude v Rusku montovat:

Video placeholde
Zetor Forterra • zetor

V dalších fázích by se měl ruský výrobce dále osamostatňovat a z Brna už by měly přicházet jen klíčové komponenty – motory a převodovky. Podobným způsobem se díly ke smontování vyváží už několik let do Brazílie, v minulosti se Zetory montovaly i v Iráku, Indii, Barmě nebo Ghaně.

Ruský partner Zetoru vyrábí počítačem řízené obráběcí stroje, hydraulické systémy nebo pojízdné nakladače. Kovrovský závod bude pro traktory zajišťovat homologace, obchod i servis.