Zisk Lukoilu stoupl o dvě třetiny, potřebuje ale nová ropná naleziště

Lukoil

Lukoil

Ropné společnosti Lukoil vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 67 procent na 3,2 miliardy dolarů (53,4 miliardy korun). K růstu přispěly vyšší ceny ropy. Lukoil je podle objemu produkce druhou největší ropnou firmou v Rusku. Firma ale řeší problém s postupným vyčerpáváním zásob suroviny ve svých tradičních oblastech těžby.

Tržby se ve čtvrtletí zvýšily o 35 procent na 35 miliard dolarů. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří čekali zisk 2,9 miliardy dolarů při tržbách 34,28 miliardy dolarů.

Těžba se ale ve čtvrtletí snížila o 5,6 procenta na 22,7 milionu tun. Lukoil se potýká s poklesem těžby kvůli vyčerpání rezerv na západní Sibiři a hledá po celém světě, včetně Afriky a Asie, nové zdroje, které by posílily jeho těžbu. Loni těžba firmy klesla o jedno procento a produkce ze zahraniční se na celkové produkci firmy podílela zhruba pěti procenty.

Generální ředitel firmy Vagit Alekperov v rozhovoru pro agenturu Reuters dodal, že firma očekává letos pokles těžby o 3,5 až čtyři procenta. V příštím roce se však má těžba stabilizovat, a poté znovu poroste. Lukoil mimo jiné získal povolení k těžbě v Iráku a příští rok se chce v zemi zúčastnit dalšího tendru. Zájem má také o Libyi.

Lukoil vstoupil do České republiky v roce 2007, kdy koupil síť stanic Conoco-Philips. Firma loni provozovala v Česku 43 čerpacích stanic a z hlediska prodeje pohonných hmot disponovala čtyřprocentním podílem na trhu. Ztráta firmy v Česku loni klesla z více než 80 milionů na 22,5 milionu korun. Tržby se zvýšily o šest procent na 5,4 miliardy korun.