Průmyslová výroba klesala i v lednu, pokles stavebnictví zpomalil

Výroba

Výroba Zdroj: ctk

Ani v lednu se průmyslová výroba v Česku nevzpamatovala. Oproti prvnímu měsíci loňského roku klesla o 4,1 procenta. Prosincový pokles činil 11,6 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 7,6 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Lepší zprávy statistici nepřinesli ani o stavebnictví. Stavební výroba oproti loňskému lednu klesla o 9,3 procenta. Pokles se tak mírně zpomalil, protože v prosinci se meziročně snížila o 17,3 procenta. Počet dokončených bytů se v porovnání s lednem 2012 snížil o 10,4 procenta na 2308 bytů.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | CSU

Hlavním důvodem poklesu byla nižší výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 8,6 procenta. Nižší byla také výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba pryžových a plastových výrobků. Dařilo se naopak potravinářům, rostla také výroba nápojů a zpracovatelský průmysl. „Průmysl se nadechuje jen pozvolna. Lednové tempo mohl ještě negativně ovlivňovat efekt odstávek ve velkých podnicích patrný v závěru loňského roku,“ vystvětlil analytik ekonom banky UniCredit Patrik Rožumberský.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v lednu oproti stejnému měsící předchozího roku klesly o 3,9 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 4,2 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,6 procenta.

Index průmyslové produkce - mezinárodní porovnáníIndex průmyslové produkce - mezinárodní porovnání | CSU

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 7,5 procenta a v inženýrském stavitelství se snížila o 15,3 procenta. Stavební úřady vydaly v lednu 7040 povolení, tedy o 4,1 procenta více oproti předchozímu roku. Orientační hodnota těchto staveb ale klesla o 31,7 procenta na 16,4 miliardy korun.

Počet dokončených bytů se v lednu meziročně snížil o 10,4 procenta na 2308 jednotek. Počet zahájených bytů klesl o 39 procent na 1492. V bytových domech se jejich počet snížil o 89,9 procenta, v rodinných domech naopak vzrostl o 12,6 procenta.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci v českém stavebnictví klesl v lednu počet zaměstnanců o 6,2 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda vzrostla o 1,6 procenta na 26 673 korun. Už pátým rokem trvající recese ve stavebnictví si stále vybírá svoji daň v podobě propouštění a reálného poklesu mezd. „Návrat do černých čísel v případě stavebnictví nečekáme ani v letošním roce. Prozatím jeho propad odhadujeme na tři procenta,“ uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.