Alza se už chystá na Vánoce. Otevře velký sklad na západním okraji Prahy

Vizualizace skladu e-shopu Alza.cz v Chrášťanech u Prahy. Developerem projektu je společnost GLP.

Vizualizace skladu e-shopu Alza.cz v Chrášťanech u Prahy. Developerem projektu je společnost GLP. Zdroj: GLP

Nový sklad v Chrášťanech chce Alza vybudovat a zprovoznit ještě před letošními Vánocemi. Na snímku vizualizace nového objektu.
Sklad e-shopu Alza, který si pronajímá u společnosti GLP ve slovenském městě Senec.
Nový sklad Alzy v Chrášťanech u Prahy bude na rozdíl od těch současných prošpikovaný moderními technologiemi.
4
Fotogalerie

Přední tuzemský e-shop Alza.cz vybuduje v okolí hlavního města nový opěrný bod své logistiky. Vznikne v Chrášťanech u Prahy ve skladovém komplexu společnosti GLP. Alza plánuje otevření ještě před letošními Vánoci.

„Otevření nového logistického centra bylo v naší dlouhodobé strategii ještě před urychlením růstu společnosti loňskou pandemickou situací. Hledali jsme lokalitu, která by vhodně doplnila naše stávající portfolio logistických center,“ řekl Jan Moudřík, který v Alze vede oddělení expanze. Kromě distribučního skladu bude mít Alza v nové lokalitě i prodejnu a výdejní místo AlzaDrive.

Dosavadní sklady Alzy okolo metropole jsou v Horních Počernicích, ve Zdibech a v Úžici. Západní okraj Prahy e-shop zatím pokrytý neměl. „Poloha v Chrášťanech nás přiblíží zákazníkům ze západních a jižních částí Prahy i přilehlého Středočeského kraje a umožní nám ještě více zkrátit doručovací časy,“ dodal manažer e-shopu. Velký sklad má Alza též na Slovensku v Senci, shodou okolností také u developera GLP.  

Příprava nového areálu je v plném proudu. „Plánované dokončení areálu pro společnost Alza je načasováno tak, aby prostory byly připraveny na letošní vánoční sezonu,“ uvedl šéf GLP pro Česko a Slovensko Jan Palek. Celkovou investici a detaily kontraktu žádná ze stran nekomentovala. 

Alza si v Chrášťanech pronajala 40 tisíc metrů čtverečních skladů. Vedle nájemní transakce řetězce Sportisimo v Ostravě je to další velký nájemní kontrakt uzavřený na sklonku loňského roku. 

Nový sklad na západním okraji metropole bude prošpikován moderními technologiemi. „Každá naše provozovna má vždy vyšší úroveň inovací než předchozí provozy. Stejně tak tomu bude i u Chrášťan, kde v oblasti automatizace a robotizace plánujeme opět výrazný posun,“ dodal Moudřík z Alzy. „Budovy v novém parku v Chrášťanech budou na vysoké technologické úrovni. Celý park bude high-tech,“ doplnil Palek z vedení GLP.

E-shopy patří mezi důležité klienty stavitelů průmyslových nemovitostí. Často v Česku budují sklady i pro západní trhy. Například DM drogerie nebo Tchibo obsluhují zákazníky svých internetových obchodů právě z tuzemských hal.