Babišova realitní expanze. Skupina Hartenberg bude se Slováky stavět udržitelné budovy

Investiční skupina Hartenberg ze svěřenského fondu končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) získá za vyšší stovky milionů poloviční podíly v projektech slovenského developera Corwin – viz vizualizace projektu Vilharia.

Investiční skupina Hartenberg ze svěřenského fondu končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) získá za vyšší stovky milionů poloviční podíly v projektech slovenského developera Corwin – viz vizualizace projektu Vilharia. Zdroj: Corwin

„Očekáváme, že náš společný podnik se v příštích několika letech stame lídrem na trhu v Lublani,“ věří šéf Hartenbergu Josef Janov.
Vizualizace projektu Vilharia. Podle Hartenbergu to má být největší a nejudržitelnější prémiový kancelářský komplex v zemi.
Vizualizace projektu Vilharia
4
Fotogalerie

Investiční skupina Hartenberg ze svěřenského fondu končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) rozšiřuje své aktivity v oblasti výstavby realit. Za vyšší stovky milionů získá poloviční podíly v projektech slovenského developera Corwin, který kromě domácího trhu působí i ve Slovinsku. Informaci deníku E15 potvrdila investiční manažerka skupiny Hartenberg Martina Špacírová. 

Spolupráce Corwinu s Hartenbergem zahrne vyšší jednotky realitních projektů. Například ve Slovinsku už Corwin staví bytový rezidenční projekt Kvartet s více než dvěma stovkami bytů a připravuje výstavbu údajně největšího, nejudržitelnějšího a prémiového kancelářského komplexu v zemi.

„Vilharia, pro partnery první společný projekt, bude vlajkovou lodí kancelářských projektů v Lublani. Zahájení výstavby se očekává ve čtvrtém čtvrtletí 2022, další projekty budou následovat,“ říká Špacírová.

Corwin si od spolupráce slibuje nejen rychlejší růst, ale i posílení v oblasti udržitelnosti. „Naším cílem je stát se mezinárodní zelenou investiční platformou. Věříme, že toto partnerství bude prvním krokem k naplnění tohoto cíle,“ uvádí finanční ředitel a člen představenstva Corwin Róbert Mitterpach. 

Na udržitelnost klade důraz i Hartenberg. „Partnerství vnímáme jako investici do udržitelného rozvoje nemovitostí, který bude formovat ráz Lublaně a Bratislavy. Oceňujeme zaměření společnosti Corwin na dobrý urbanismus, inovativní a ekologická řešení. Očekáváme, že společný podnik se v příštích několika letech stane lídrem na trhu v Lublani,“ vysvětluje šéf Hartenbergu Josef Janov.

Ředitelka poradenské společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová se domnívá, že zelená agenda a s ní spojená udržitelnost bude postupně nabývat na významu. „V reakci na zhoršující se životní prostředí jsou společnosti stále více vedeny k odpovědnosti v této oblasti. A pokud udržitelné budovy developer umí stavět, dávají smysl i finančně. Hodnota nemovitostí s certifikací udržitelnosti je ve Velké Británii v porovnání s ostatními vyšší až o 10 procent,“ dodává statistiky Klapalová.

Svou snahu soustředit se více na development zmínil Hartenberg v deníku HN už v listopadu. Zatím v tomto oboru spolupracuje s českým developerem JRD Development, s nímž staví dva rezidenční projekty v Praze, a to Císařskou vinici a Rezidenci Silurská. 

Holding Hartenberg spadá pod společnost SynBiol, jejíž akcie vložil premiér Babiš v roce 2017 do svěřenského fondu. Do portfolia investiční skupiny spadá například FutureLife, největší středoevropský internetový prodejce spodního prádla Astratex, síť květinářství Flamengo či e-shopy Ovečkárna.cz a Sportobchod.cz. Hrubý provozní zisk Hartenbergu má letos dosáhnout 1,7 miliardy korun.