C&W: Ceny průmyslových hal rostou s ekonomikou

Průmyslový park Hopi (ilustrační foto)

Průmyslový park Hopi (ilustrační foto)

Rostoucí ekonomika a neutuchající zájem investorů ženou vzhůru hodnotu logistických a výrobních hal ve střední Evropě. Vyplývá to ze zjištění realitní poradenské firmy Cushman & Wakefield (C&W), která mapuje trh v Polsku, České republice, Maďarsku, Slovensku a v Rumunsku.

„Období nízkých úrokových sazeb trvá již velmi dlouho. Investoři tak mají omezené možnosti, kam své prostředky výhodně uložit a komerční reality se ukazují být vhodnou příležitostí. Ekonomika roste, firmy expandují, rozvíjí se e-commerce. Poptávka po logistických a výrobních prostorech proto sílí, a to zvyšuje jejich hodnotu,“ řekl vedoucí středoevropského průmyslového týmu Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil. Nejvýznamnější letošní transakcí je podle něj prozatím nákup parků firmou CTP od developerů v Rumunsku.

Příliv peněz na investice sebou v regionu přinesl zásadní změnu. Hráči se podle C&W začínají postupně dělit na developery, kteří se zaměřují hlavně na výstavbu nových projektů a jejich následný prodej. K těm patří například Goodman a Panattoni.

„Další skupinu tvoří společnosti, které parky staví a poté si je nechávají ve vlastnictví, případně portfolio rozšiřují nákupem již stávajících areálů. Příkladem je CTP, P3 a Prologis. Třetí skupinu tvoří investoři, kteří preferují nákupy hotových parků před jejich výstavbou - k nim patří třeba firma Logicor, která letos nakoupila parky v Polsku i České republice,“ uvedla realitní poradenská firma.

Více plochy než loni

V prvním pololetí letošního roku se ve střední Evropě postavilo přes 600 tisíc metrů čtverečních nových ploch, loni ve stejném období to bylo 520 tisíc metrů čtverečních. Pronajalo se 2,1 milionu metrů čtverečních (loni 1,9 milionu metrů čtverečních). Celkově dnes v regionu existuje 18,5 milionu metrů čtverečních, přičemž Polsko se blíží k hranici deseti milionů a Česká republika nedávno překročila hranici pěti milionů metrů čtverečních. Neobsazených je v regionu 6,8 procenta nových ploch, což je nejméně za posledních devět let.