Developer VGP bude stavět i v Německu

VGP Park Příšovice

VGP Park Příšovice Zdroj: vgp.cz

Trojka na tuzemském trhu průmyslových nemovitostí, jenišovická skupina VGP, zahájila expanzi do Německa a Polska. „Prvním areálem v Německu bude VGP Park Rodgau, ve stejnojmenné lokalitě. Celková plocha parku bude činit 220 tisíc čtverečních metrů. Zahájení výstavby plánujeme na jaro či léto příštího roku,“ řekla E15 mluvčí VGP Petra Roušarová.

Skupina má jako prioritu pro rok 2012 rozšíření zásoby pozemků, přičemž cílí hlavně na Německo a jeho průmyslové okolí. Dosud působila tuzemská firma s belgickými akcionáři kromě Česka ještě na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v Pobaltí.

„Německo i Polsko mají rozsáhlé ekonomiky, jejichž růst přesahuje průměr zemí Evropské unie, což vede k výrazně vyšší potřebě pronajímatelných ploch,“ vysvětlila firma aktuální plány. O své první akvizici v Polsku VGP podle Roušarové aktuálně jedná.

Na nákupech je VGP také v Česku, kde jen za první čtvrtletí získala přes 145 tisíc čtverečních metrů pozemků. „Zajištěné portfolio pozemků umožňuje vystavět dalších 450 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy,“ oznámila firma v kvartální zprávě. Ve výstavbě je aktuálně 42 tisíc metrů čtverečních v projektech zejména v severních, východních a středních Čechách.

Oproti jiným developerským firmám VGP po nástupu globální finanční krize na trhu posílila. V současné době už útočí na pozici tuzemské dvojky v průmyslových realitách, která se zhruba 16 procentním podílem trhu patří americké firmě Prologis. Neotřesitelnou jedničkou přitom zůstává tuzemská společnost CTP Invest.

VGP se loni podařilo prodat 80 procentní podíly ve dvou balících svých nemovitostí zahraničním investorům v celkové hodnotě 435 milionů eur. Za letošní první čtvrtletí se výnosy z uzavřených a budoucích nájemních smluv po přepočtu na rok zvýšily na 5,7 milionu eur ve srovnání s 4,7 miliony eur ke konci roku 2011.

Podle realitní firmy Jones Lang LaSalle čítá trh logistických a průmyslových nemovitostí v Česku aktuálně 3,9 milionů čtverečních metrů, přičemž ve výstavbě je dalších zhruba 130 tisíc metrů čtverečních. Průměrná míra neobsazenosti areálů se pohybuje mezi šesti a sedmi procenty.