Developer VGP vydělal přes 32 milionů eur, očekává další růst

skladový komplex Jirny u Prahy

skladový komplex Jirny u Prahy Zdroj: Prologis

Developerská skupina VGP za první pololetí letošního roku vykázala zisk 32,2 milionu eur (zhruba 870,3 milionu korun). Loni ve stejném období měla firma zisk 43,3 milionu eur (1,182 miliardy korun). V něm byl ale zahrnut prodej portfolií za 13,4 milionu eur (365,8 milionu korun), který byl dokončen až v říjnu. Více než polovinu developerských projektů firma nyní realizuje v Německu.

VGP během prvních šesti měsíců letošního roku uzavřela nájemní smlouvy za 11,3 milionu eur (305,4 milionu korun), z toho 10,5 milionu eur (283,8 milionu korun) představovaly nové smlouvy. Míra obsazenosti nemovitostí skupiny na konci června 2015 mírně stoupla na 94,8 procenta z 94 procent na konci loňského roku.

Druhým nejdůležitějším trhem je pro firmu České republika, která má na jejích projektech asi čtvrtinový podíl. VGP v prvním pololetí vstoupila na španělský trh, když otevřela svou kancelář v Barceloně. První investice do pozemků ve Španělsku plánuje ještě letos. „VGP rovněž zvažuje vstup na skandinávské trhy a aktivně hledá pozemky ke koupi, aby tam mohla zahájit developerské aktivity,“ uvedla firma.

Firma očekává rozšiřování portfolia

Firma očekává, že by i ve druhém pololetí letošního roku měla být schopna rozšiřovat příjem z pronájmů a nemovitostní portfolio. Zajistila si například pozemek o rozloze 540 tisíc metrů čtverečních u Bratislavy. V srpnu také získala pozemek o rozloze 85 tisíc metrů čtverečních v bezprostřední blízkosti obchvatu Budapešti.

„Během druhé poloviny roku 2015 bude VGP dále přehodnocovat své zdroje a strategii financování, aby mohla nadále investovat do expanze portfolia pozemků a mohla pokračovat v developerských aktivitách a maximalizovat hodnotu pro akcionáře,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Skupina VGP, která projektuje, staví a pronajímá logistické areály a průmyslové parky, působí ve středoevropském regionu. Celkem má firma v plném vlastnictví pozemky o rozloze 2,950.204 metrů čtverečních, dalších 954.000 metrů čtverečních pak představují nové pozemky s opcí.