Developer VGP zdvojnásobil zisk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vgp.cz

Čistý zisk tuzemského developera průmyslových areálů VGP loni vzrostl meziročně zhruba na dvojnásobek na 12,9 milionu eur, v přepočtu 316 milionů korun. Čisté výnosy se zvýšily o 32 procent na 13,9 milionu eur, tedy přibližně 341 milionů korun.

K dobrým hospodářským výsledkům pomohly VGP prodeje 80 procentních podílů ve dvou balících nemovitostí zahraničním investorům o celkové hodnotě 435 milionů eur.

„Na konci roku byly podepsány dvě další transakce o celkové hodnotě přes 30 milionů eur,“ uvedla firma. Díky přetrvávající poptávce po průmyslových a logistických areálech uzavřela VGP nájemní smlouvy v celkové výši přes 4,6 milionů eur, z čehož 3,5 milionů eur pocházelo z nových pronájmů.

V roce 2011 VGP dokončila výstavbu osmi budov o celkové ploše 63 tisíc metrů čtverečních. Ve výstavbě měla firma v závěru loňského roku 12 objektů. „Ke konci prosince portfolio nemovitostí dosáhlo míry obsazenosti 98,5 procenta,“ oznámila VGP.

Společnost v současné době také dokončuje továrnu na výrobu hygienických potřeb v Hrádku nad Nisou, kterou staví pro svého belgického akcionáře, skupinu Barta Van Malderena. Investice do areálu a spuštění nového závodu, jehož provozovatelem bude nově založená společnost Vynka, dosáhne řádově miliard korun. Postupně má zaměstnat přes 300 lidí.

S akciemi VGP se obchoduje na burzách v Bruselu a Praze. Kromě Česka působí firma na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v Pobaltí. Mezi její největší projekty patří skladový areál v pražských Horních Počernicích.