Finep prodal balík desítek nájemních bytů za stovky milionů korun

Vizualizace bytového projektu v Praze na Baranndově developera Finep, v němž koupila nájemní byty společnost Zeitgeist Asset Management.

Vizualizace bytového projektu v Praze na Baranndově developera Finep, v němž koupila nájemní byty společnost Zeitgeist Asset Management. Zdroj: Finep

Společnost Zeitgeist Asset Management koupila na pražském Barrandově balík 70 novostaveb od developerského holdingu Finep.
Nájemní byty na Barrandově koupil Zeitgeist za stovky milionů korun.
3
Fotogalerie

Nástup velkých investorů do nájemního bydlení přinesl v tomto segmentu první větší transakci s novými byty. Společnost Zeitgeist Asset Management koupila na pražském Barrandově balík 70 novostaveb od developerského holdingu Finep. Institucionální investoři zatím v Česku kupovali hlavně starší bydlení.

„Zájem o náš produkt mělo asi dvacet fondů. S šesti z nich jsme dále jednali. Zeitgeist jsme vybrali z několika důvodů. Primárním důvodem byla cena. Stejně tak pro nás ale byla významná jejich strategie podílet se na vytváření nového standardu dostupného nájemního bydlení,“ řekl generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický. 

Přesnou cenu aktuální transakce na Barrandově žádná ze stran nezveřejnila. Podle informací serveru E15.cz se hodnota obchodu pohybuje ve stovkách milionů korun. Výnos pro nového majitele z ročního pronájmu v poměru k celkové ceně se pohybuje mezi čtyřmi až pěti procenty. 

„Spolupráce s developery byla a je jedním z naším dlouhodobých strategických cílů, který se nám daří rozvíjet nejenom v České republice, ale také v Německu, Polsku a Maďarsku. Věříme produktu nájemního bydlení a podpis smlouvy s největším rezidenčním developerem v ČR je pro nás zásadním krokem k naplňování této strategie,“ uvedl generální ředitel Zeitgeistu Peter Noack.

Trend příklonu institucionálních investorů k nájemnímu bydlení potvrzují též investiční specialisté. „Omezená nabídka investičních příležitostí a aktivní poptávka jednoznačně vedou k tomu, že se bude postupně podíl nájemního bydlení v rámci developerských projektů jednoznačně zvyšovat,“ komentoval šéf realitního týmu poradenské společnosti EY Petr Kozojed.

„Nedostatek bytů a jejich vysoké ceny budou nutit zájemce o bydlení upřednostňovat nájem před vlastní koupí,“ dodal.

Projekt na Barrandově je specifický v tom, že byl od začátku stavby určený pro nájemní bydlení. Byty developer zhotovil včetně interiérového vybavení. 

O transakci se začalo jednat letos na jaře. „Dýchá na mě z toho optimismus, že i v současné situaci lze obchody řešit. Se společností Zeitgeist již jednáme i o dalších projektech, konkrétně domluvení však zatím nejsme,“ uvedl šéf Finepu.  

Finep patří mezi největší stavitele nových bytů v Praze. Kromě vlastnického a nově nájemního bydlení staví developer i družstevní byty. 

Zeitgeist Asset Management se zabývá developmentem a správou nemovitostí pro soukromé i institucionální investory. Aktuálně má ve správě aktiva v hodnotě kolem 515 milionů eur. V Praze firma mimo jiné provozuje soukromé studentské ubytování. 

Nové byty kupovali zatím za účelem dalšího pronájmu zejména individuální investoři. Realitní fondy a další investiční korporace se dosud soustředily hlavně na budování portfolií ze starších bytů. Největší transakci tohoto druhu v tuzemsku podnikla na začátku letošního roku švédská společnost Heimstaden. Zhruba za 31 miliard korun koupila bezmála 43 tisíc bytů po OKD v Moravskoslezském kraji.