Potrvá několik let, než se vše vrátí do normálu, říká majitel horských středisek Igor Rattaj

Vadí mi naprostý nezájem české a slovenské vlády o současnou problematiku cestovního ruchu, v Rakousku k tomu přistupují úplně jinak, říká miliardář Igor Rattaj, někdejší partner skupiny J&T a v současnosti největší investor do volnočasového byznysu v Česku a na Slovensku.

Vadí mi naprostý nezájem české a slovenské vlády o současnou problematiku cestovního ruchu, v Rakousku k tomu přistupují úplně jinak, říká miliardář Igor Rattaj, někdejší partner skupiny J&T a v současnosti největší investor do volnočasového byznysu v Česku a na Slovensku. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Bylo by potřeba zavést nějaká jasná pravidla, a když jsou splněná, tak by se mělo začít stavět. Záměr se nedá projednávat do nekonečna a řešit to stále dokola – zvláště, když splníte všechny zákonem dané náležitosti. To je celý problém, říká miliardář Igor Rattaj, někdejší partner skupiny J&T a v současnosti největší investor do volnočasového byznysu v Česku a na Slovensku.
V Rakousku letos určitě nebudeme investovat, v Polsku také ne. Neplánujeme nic ani na Slovensku. Krize všechno zastavila. Jediný rozvojový plán tak je nyní Ještěd a později Špindl, říká miliardář Igor Rattaj, někdejší partner skupiny J&T a v současnosti největší investor do volnočasového byznysu v Česku a na Slovensku.
Na Nové Skalce v areálu u Ještědu by se mělo lyžovat ještě letos.
Na Nové Skalce v areálu u Ještědu by se mělo lyžovat ještě letos.
Na Nové Skalce v areálu u Ještědu by se mělo lyžovat ještě letos.
7
Fotogalerie

Vadí mi naprostý nezájem české a slovenské vlády o současnou problematiku cestovního ruchu, v Rakousku k tomu přistupují úplně jinak, říká miliardář Igor Rattaj, někdejší partner skupiny J&T a v současnosti jeden z největších investorů do volnočasového byznysu v Česku a na Slovensku.

Na Ještědu jste začali s rozšířením sjezdovky Skalka. Co tomu předcházelo?

Záměr jsme v hrubých obrysech představili již dříve. Nyní probíhají krajinné zásahy, které byly v územním plánu. Původní širší projekt asi kvůli ochranářským opatřením neuskutečníme. K dalšímu rozšíření sjezdovek by musela přijít znovu změna územního plánu. Nebude to tedy tak velké, jako byly první nákresy, ale chtěli bychom ještě pokračovatat i po tom, co se udělá tento rok. Uvidíme.

Řešili jste řadu komplikací. Kde nastal při prosazování projektu největší problém?

Na Ještědu jsme prošli zákonem danými procesy, získali stanovisko EIA, tedy kladné posouzení dopadů na přírodu. Získali jsme i souhlas ministerstva životního prostředí. A pak si vzpomněla ještě nějaká další instituce, že by to chtěla posoudit, a tím vznikl problém.

Bylo by potřeba zavést nějaká jasná pravidla, a když jsou splněna, tak by se mělo začít stavět. Záměr se nedá projednávat donekonečna a řešit stále dokola – zvláště, když splníte všechny zákonem dané náležitosti. To je celý problém.

Špindlerův Mlýn je vaší největší investicí v Česku. Vyvíjí se nějak projekt propojení areálů Medvědín a Svatý Petr?

Co se týká propojení středisek Svatý Petr a Medvědín, tak se vyskytly dílčí problémy s vlastnictvím pozemků, ale jsou řešitelné. Nejdůležitější je výstavba parkoviště, kde potřebujeme součinnost s radnicí Špindlerova Mlýna. Sice s mírným zpožděním, ale postupujeme podle původního plánu. Letos ale žádné zásadní změny ani investice nehrozí.

Provozujete i lyžařské areály na Slovensku, v Polsku a Rakousku. Jaká je situace tam?

Obdobná. V Rakousku letos určitě nebudeme investovat, v Polsku také ne. Neplánujeme nic ani na Slovensku. Krize všechno zastavila. Jediným rozvojovým plánem je nyní Ještěd a později Špindl.

Jak se karanténa a krize spojená s pandemií podepsala na uplynulé sezoně?

Zimní sezona v závěru utrpěla. Přišli jsme o Velikonoce, a to určitý propad způsobilo. Léto bylo z hlediska cestovního ruchu v horských střediscích, která provozujeme, celkem slušné, byť pokles oproti předchozím rokům například na Slovensku v Tatrách činil zhruba dvacet procent.

Loni měly Tatry Mountain Resorts tržby zhruba dvě a půl miliardy korun. Jak v tomto ohledu vypadá letošní rok?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!