Incheba nabízí městu zámek v Moravském Krumlově za 15 milionů

Zámek Moravský Krumlov

Zámek Moravský Krumlov Zdroj: CC BY-SA 3.0: urbanhare; Wikimedia

Radnice v Moravském Krumlově na Znojemsku má od slovenské společnosti Incheba nabídku na koupi tamního rekonstruovaného zámku za 15 milionů korun. Do historického objektu by se podle plánů města jednou mohla vrátit Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy. Nabídku musí Krumlov uvážit do srpna.

„Za dva týdny budeme věc podrobně probírat na zastupitelstvu. To by o nabídce mělo rozhodnout počátkem června. Ještě před tím se občanů při společných setkáních či anketou dotážeme na jejich názor na celou záležitost,“ řekl starosta města Tomáš Třetina (TOP 09). Starosta je pro koupi objektu. Podle něj by mohl sloužit k pořádání výstav, společenských akcí, vzdělávání a park objektu k zábavě.

Slibná investice

Incheba kdysi koupila zámek jako slibnou investici za 14 milionů korun. Firma měla v plánu jej opravit. Projekt počítal s tím, že Slovanská epopej, vystavená v zámku, je velká turistická atrakce a vydělat by se mimo jiné dalo tím, že v památce vznikne hotel.

Později ale vlastník díla, jimž je Praha, rozhodl o odvezení všech 23 Muchových pláten do hlavního města. Praha se v té době přela s Inchebou o pojistné za vyhořelý památkově chráněný Průmyslový paláce na Výstavišti, které měla společnost v pronájmu.

Dobré podmínky

Incheba investovala do údržby památky zhruba 15 až 16 milionů korun. Původně jednala s Krumlovem o tom, že mu zámek prodá za 11, pak za 14 a nyní za 15 milionů korun. „Jsou to dobré podmínky. Je možné uhradit částku formou splátek,“ dodal starosta.

Připomněl, že Krumlovští věří, že se epopej do zámku vrátí, až se jej podaří opravit. O prázdninách budou v objektu zpřístupněny veřejnosti další opravené komnaty v jeho prvním patře.