Krize přeskupuje síly cementářů, Švýcaři vyklízejí české pozice

Cisterny na přepravu cementu

Cisterny na přepravu cementu Zdroj: Jan Rasch, Euro

Zahraniční vlastníci pěti tuzemských cementáren kralujících české výrobě cementu patrně čím dál pečlivěji zvažují, zda se jim byznys v Česku ještě vyplácí. Jen za letošní tři čtvrtletí klesla produkce stavebnin o devět procent. Švýcarský Holcim se už rozhodl z Česka raději odejít.

Ozývají se však také hlasy, které vidí světlo na konci tunelu. „Doufám, že jsme se už dostali na dno. Očekávám, že trh a ceny ve stavebnictví v dalších letech porostou,“ řekl deníku E15 generální ředitel cementárny Lafarge Cement Janusz Miluch. Současně však platí, že až polovina kapacit cementářů leží ladem. Investice do nich přitom v minulých letech spolykaly nemalé částky.

Výsledkem situace je mimo jiné přeskupení sil na trhu. Z České republiky se stahuje Holcim, který byznys přenechá výměnou za jiná evropská aktiva mexickému Cemexu.

Cemex naopak díky této transakci, kterou ještě posuzuje antimonopolní úřad, v Česku výrazně posílí, a to právě v cementářství. Převezme firmu, která měla předloni tržby 1,9 miliardy.

Vývoj výroby cementu v ČeskuVývoj výroby cementu v Česku | E15

To je o něco méně, než kolik v Česku utržili Mexičané. Na rozdíl od nich ale Holcim na provozní úrovni vydělal 234 milionů, zatímco Cemex vyrábějící širší paletu stavebnin se v posledních dvou letech plácal ve stamilionových ztrátách.
Čeští výrobci cementru utržili předloni 10,1 miliardy korun, z nichž vytvořili provozní zisk 1,7 miliardy. To se rovná ziskové marži sedmnáct procent. Tedy žádná katastrofa.

Avšak šéf Lafarge Cement Miluch proti tomu argumentuje, že marže nejsou vše. Musejí prý totiž stále hodně investovat do výroby, a tudíž mají slabou návratnost kapitálu.