Majitel obchodních center Chodov a Černý most dohodl rekordní realitní akvizici posledních let

Centrum Chodov

Centrum Chodov Zdroj: Unibail-Rodamco

Centrum Chodov
Centrum Chodov
Centrum Chodov
Westfield
5
Fotogalerie

Francouzská společnost Unibail-Rodamco, která je největším pronajímatelem komerčních prostor v Evropě, se dohodla na koupi australského majitele obchodních center Westfield Corp. za 15,7 miliardy dolarů (341,5 miliardy korun). Dohoda je největším převzetím australské firmy v historii a největší akvizicí v globálním realitním sektoru od roku 2013.

Nabídka je částečně v hotovosti a v akciích a ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou akcií představuje zisk 18 procent. Správní rada Westfieldu nabídku akcionářům jednomyslně doporučila. Včetně dluhu hodnota transakce činí 24,7 miliardy dolarů.

Firmu Westfield založil v roce 1959 miliardář Frank Lowy, který se narodil v bývalém Československu, upozornil list the Wall Street Journal. Z provozovatele obchodního centra na okraji Sydney vyrostla firma v jednoho z největších provozovatelů a majitelů obchodních center na světě. Nyní vlastní 35 nákupních center v USA a Británii, včetně maloobchodního prostoru v newyorském Světovém obchodním středisku. V roce 2014 se od firmy Westfield oddělily do samostatné firmy Scentre Group obchodní centra v Austrálii a na Novém Zélandu. Ty nejsou součástí dohody.

Transakce vytvoří předního globálního provozovatele a developera nákupních center v USA a Evropě s tržní hodnotou 72,2 miliardy dolarů.

Dohoda je další ukázkou slučování v realitním sektoru, který bojuje s konkurencí internetových obchodů, jako je Amazon.com. Majitelé obchodních center po celém světě se snaží o reorganizaci, aby se přizpůsobili rapidně se měnícímu chování spotřebitelů a zlepšili své zisky. Spotřebitelé stále více nakupují na internetu a nákupní centra považují spíše za místa pro společenský styk, upozornila agentura Reuters.

Unibail-Rodamco působí i v České republice. Patří jí pražská obchodní centra na Chodově a na Černém Mostě a je spolumajitelem Metropole Zličín. V Bubnech chce společně se skupinou CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka postavit nové nákupní centrum.