U Prahy vzniká největší obchodní zóna desetiletí. Bude velká jako devět Václavských náměstí

Vizualizace nové retailové zóny Čestlice-Průhonice.

Vizualizace nové retailové zóny Čestlice-Průhonice. Zdroj: CBE Development

Stavba prvních hal má v Čestlicích začít už na jaře 2018. (ilustrační foto)
Součástí nové retailové zóny bude i hypermarket- (ilustrační foto)
Stavba prvních hal má v Čestlicích začít už na jaře 2018. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Na ploše devíti pražských „Václaváků“ vzniknou u Prahy ve směru na Brno nové hypermarkety a obchody. Většina pozemků už je rozebraná.

Na území Čestlic a Průhonic u dálnice D1 začnou již na jaře 2018 vznikat první haly nové retailové zóny. Jen první etapa bude mít šestnáct hektarů. Celá zóna se bude rozprostírat na 39 hektarech. To je  plocha téměř devíti Václavských náměstí v Praze. Celková investice do projektu bude 1,5 miliardy korun.

„V českém retailu za posledních deset let větší komerční zóna nevznikla,“ řekla Katarína Brydone, šéfka retailu v poradenské společnosti CBRE.

Ve směru na Brno bude nová zóna na pravé straně dálnice. Tedy na opačné straně, než je v Čestlicích stávající obchodní komplex.

Obchodníci se již investorům Domo Development a PSJ Investors hlásí. „Jednotliví zájemci si pozemky koupí do vlastnictví.

Cena za pozemky se liší v čase, podle toho, v jaké fázi se projekt nachází. Obchodní podmínky uzavřených obchodů prozatím nezveřejňujeme, protože jsme vázáni mlčenlivosti vůči svým klientům,“ uvedl Jakub Andrle, ředitel developera CBE Development, která projekt řídí a zajišťuje akvizice.

Parcely v první etapě jsou již kompletně prodané. Ve druhé fázi zbývají poslední dva volné pozemky. V areálu bude například hypermarket nebo multibrandové obchodní centrum.

Konkrétní značky zatím stavitelé zóny tají. Podle již dřívějších informací serveru E15.cz otevření nové velké prodejny zvažuje v lokalitě prodejce nábytku Ikea.

„Termín otevření nového obchodního domu Ikea je vždy možné upřesnit až po finálním výběru, potvrzení lokality a vyřešení dalších souvisejících náležitostí. Tato fáze zatím neproběhla, a tak v tuto chvíli nelze potvrdit žádnou konkrétní lokalitu. V současnosti vyhodnocujeme více variant v Praze,“ sdělila mluvčí Ikea Zdenka Pecková.

Parcely pro řetězce jsou už v Čestlicích kompletně připravené včetně přípojek na všechny sítě a komunikace. Developer se navíc podílel na stavbě dvou kilometrů splaškové kanalizace, vodovodu a rozšíření čističky odpadních vod v Průhonicích.

Ve spolupráci s okolními obcemi též vybudoval za 42 milionů korun retenční nádrže. Mají vyřešit problémy s opakujícími se záplavami při prudkých deštích.

„Obec Čestlice by na tato opatření neměla peníze,“ poznamenal starosta Čestlic Petr Šachl. Vznikly rovněž protihlukové stěny, v okolí bude množství nové zeleně.