O Tančící dům usiluje Central Group. Chce v něm otevřít muzeum

Tančící dům je na prodej

Tančící dům je na prodej

Developer Central Group chce za čtvrt miliardy korun koupit pražský Tančící dům. Chtěl by ho přeměnit na muzeum architektury a designu. Stavbu nyní vlastní společnost CBRE Global Investors, která před časem organizací prodeje pověřila poradenskou společnost Jones Lang LaSalle.

„Tančící dům je unikátní stavba na unikátním místě. Určitě si zaslouží jiné využití než současné kanceláře. Měla by se otevřít pro veřejnost. Pokud ji odkoupí naše společnost, ve spolupráci s odborníky bychom zde chtěli zřídit muzeum moderní architektury a designu,“ prohlásil šéf Central Group Dušan Kunovský.

Změna funkce budovy z kancelářského využití na výstavní prostory však podléhá odsouhlasení autorů návrhu a projektu - architektů Franka O. Gehryho a Vlada Miluniće. Developer přesto očekává, že by autoři se změnou využití a s tím souvisejícími nutnými stavebními úpravami mohli souhlasit. O tom, že je Tančící dům na prodej, jako první informoval server E15.cz

Dům někdo obdivuje, jiným vadí

Stavba Tančícího domu na pražském Rašínově nábřeží byla dokončena v roce 1996. Moderní budova zaplnila proluku po historickém domě, který byl na konci druhé světové války zasažen americkým bombardováním. Tančící dům navrhl Milunić spolu s Gehrym, kterého k projektu přizval investor. Interiéry kanceláří investora byly z části svěřeny britské architektce českého původu Evě Jiřičné.

O zástavbě proluky bylo rozhodnuto již v roce 1963, zásadní krok se uskutečnil až v roce 1992, kdy pozemek koupila nizozemská pojišťovna Nationale Nederlanden. Základní kámen byl položen 3. září 1994. Stavba je založena na železobetonové desce podporované soustavou vrtaných pilot. Na železobetonové konstrukci je připevněno 99 originálních fasádních panelů. Neoficiální jméno daly stavbě dvě věže připomínající postavy tanečníků.

Dům má devět podlaží s vertikálním dělením na dvě části. Díky tvaru budovy je každé patro jiné. To je příčinou i určité nepraktičnosti - nesymetrické místnosti se těžko zařizují, šikmé stěny se na člověka „kácejí“. Dům také vystupuje z uliční čáry, čímž překáží chodcům.