Pilipova firma čelí návrhu na insolvenci

Ivan Pilip

Ivan Pilip Zdroj: e15

Realitní firma Residence Nábřeží někdejšího ministra financí Ivana Pilipa je v insolvenčním řízení. Její věřitel Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo na ni podal insolvenční návrh kvůli nesplacenému 58milionovému úvěru z jara 2009.

„Dlužník plnil liknavě, k dnešnímu dni činí výše jistiny nesplaceného úvěru 14,22 milionu korun, nezaplacené úroky 503,5 tisíce korun,“ uvedlo družstvo v insolvenčním návrhu. Podle něj má Residence Nábřeží další četné závazky po dobu delší než 30 dnů po lhůtě splatnosti. Dlužit má například Finančnímu úřadu pro Prahu 5 či realitní kanceláři Lexxus.

Bývalý ministr a poté viceprezident Evropské investiční banky Pilip se po návratu do Česka soustředil na realitní byznys. Bylo to v době boomu, kdy ceny nejen luxusních nemovitostí šplhaly díky poptávce do neúměrných výšek.

Firma Residence Nábřeží skoupila několik činžovních domů poblíž Národního divadla a začala v nich budovat luxusní byty, u nichž cena za metr čtvereční výrazně převyšovala sto tisíc korun. Podle médií si tam byt pořídili třeba bývalý šéf Vodafonu Grahame Maher nebo ředitel rádií Evropa 2 a Frekvence1 Michel Fleischmann. Po roce 2008 ale zájem opadl a Pilipovi se začali ozývat věřitelé. Insolvenčnímu návrhu už Residence Nábřeží čelila před dvěma lety, tehdy ho ale soud zamítl pro formální nedostatky.

Kvůli dluhům loni Obvodní soud pro Prahu 5 uvalil exekuci na majetek další Pilipovy realitní společnosti Nikolajka City Park, jejíž jednatelkou je jeho manželka Lucie. Ta byla dříve společníkem firmy Mediterranea Real Estate Investments, obchodující se zahraničními nemovitostmi. Od loňského jara však tato značka funguje jen pod agenturou pro pořádání společenských akcí a konferencí Via Perfecta, kterou Pilipová vlastní.