Poradenská firma DTZ mění majitele za 1,1 miliardy dolarů

kanceláře, reality

kanceláře, reality Zdroj: freedigitalphotos.net

Prodej realitní poradenské společnosti DTZ jde do závěrečného kola. Globální firmu s byznysem i v Česku kupuje konsorcium private equity skupin TPG Capital, PAG Asia Capital a kanadského penzijního fondu Ontario Teachers’ Pension Plan. Australská skupina UGL přitom původem britskou DTZ vlastní sotva tři roky. Tehdy firmu koupila za 77,5 milionů liber.

Nyní ji prodává za 1,1 miliardy dolarů, napsal deník Financial Times. To je při převodu na společnou měnu o něco méně, než kolik činila nákupní cena. Prodej konzultantů má Australanům pomoci vyspravit díry v hospodaření a soustředit se jen na svůj původní byznys v oblasti inženýrských a stavebních služeb.

Změna vlastníka DTZ je součástí majetkových škatulat v oboru, který už slovo krize poslal do historie a minimálně v Evropě zažívá nový rozkvět. Konzultanti ze společnosti JLL nedávno oznámili akvizici švédské firmy Tenzing. JLL posílila rovněž v Malajsii, kde pro změnu získala 49 procent v poradenské společnosti YY Property Solutions.

O další transakci ve sféře realitních poradců se tento týden postarala Colliers International, která koupila firmu H2SO, jež se specializuje na londýnské nemovitosti. Do Velké Británie se vydala také německá konzultantská firma Bilfinger, když tam minulý měsíc převzala GVA, jednu z největších tamních firem v oboru. Zato britská firma Savills vyrazila pro změnu na nákupy do USA, kde nedávno koupila konzultantskou společnost Studley.