Přesune se NKÚ do ArtGenu? Kellner nabízí nové sídlo za 632 milionů

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21
Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21
3
Fotogalerie
Nejvyšší kontrolní úřad dostal nabídku na koupi budovy, která by mohla případně sloužit jako jeho nové sídlo. Jde o budovu Art Office Gallery v pražských Holešovicích, která je součástí komplexu ArtGen. Úřadu ji letos v dubnu nabídla firma PPF Real Estate miliardáře Petra Kellnera za cenu 632,5 milionu korun bez DPH.

Úřad řeší otázku svého sídla již řadu let. Ve hře je i možnost výstavby nové budovy na pozemku také v Holešovicích, který úřad již vlastní. Stavba nové vlastní budovy by si vyžádala 783 milionů korun včetně DPH. Tato cena zahrnuje ale i výdaje na koupi pozemku, který už úřad vlastní.

Koupě budovy od PPF Real Estate by stála zhruba 742 milionů korun včetně DPH. Tato cena ale počítá s tím, že by úřad za asi 105 milionů korun prodal svůj pozemek v Holešovicích.

NKÚ zatím o žádné variantě nerozhodl. O možnostech výběru sídla bude NKÚ v úterý jednat s poslanci z rozpočtového a kontrolního výboru.

Úřad od roku 2007 sídlí v pronajaté budově Tokovo v Praze Holešovicích. V prvních pěti letech platil nájemné zhruba 80 milionů korun ročně, od června 2013 kleslo nájemné na 16,7 milionu korun. Úřad však podle podkladů pro poslance stojí o to, aby jeho sídlo bylo ve vlastnictví státu.

Vládní dislokační komise nabídla úřadu sedm státních budov, ale žádnou z nabídek úřad nepřijal. Šlo například o Veletržní palác v Praze, kde sídlí Národní galerie. V roce 2012 nabízela komise úřadu budovy například v Jihlavě nebo ve Vyškově.

Budova NKÚBudova NKÚ | e15Podoba současného sídla NKÚ

NKÚ obdržel také nabídku na koupi budovy Tokovo. V příštím roce by stála včetně pozemků 774 milionů, v roce 2017 by za ni zaplatil 798 milionů, obojí bez DPH. Podle NKÚ by to bylo dražší než výstavba nové budovy, ale bylo by možné do ní umístit i další úřady.

Úřad se už také dříve dohodl, že pokud by nové sídlo nechal postavit, byly by jeho součástí i prostory pro parlamentní knihovnu a archiv Poslanecké sněmovny. Ty by podle materiálů mohly sídlit i v nabízené Art Office Gallery.

O situaci s hledáním sídla bude úřad v úterý informovat poslance z rozpočtového a kontrolního výboru. Rozpočtový výbor má začít projednávat návrh rozpočtu NKÚ na příští rok. „Předkládáme sněmovním výborům férové a jasné informace o ekonomické výhodnosti obou variant - tedy jak koupě, tak výstavby. Ať už bude zvolena kterákoli z nich, je před námi ještě dlouhá cesta. Nicméně v tomto okamžiku je třeba přijmout rozhodnutí o tom, kterým směrem se vydáme,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.